Erdogan bekeményít a határon

Recep Tayyip Erdogan
A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Törökország nem hagyja, hogy terroristák áthatoljanak az ország déli határán – jelentette ki csütörtök este tartott sajtóértekezletén Recep Tayyip Erdogan államfő.
Vágólapra másolva!

A török elnök mondta: "Nem engedjük, hogy a terroristák folyosót alakítsanak ki déli határunkon".

Előzőleg az Egyesült Államok elítélte, hogy török egységek és egyes szíriai lázadók egymás ellen harcolnak Észak-Szíriában, és felszólította őket, hogy inkább fogjanak össze az Iszlám Állam ellen.

A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Rasit Aydogan

Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Kurd Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

A török vezető csütörtökön kijelentette, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet, valamint az YPG fenyegette Törökországot, amely területén harcot vív a kurd felkelőkkel. Mint mondta, sikeresen halad a török katonai akció Észak-Szíriában, ahol 400 négyzetkilométernyi területet tisztítottak meg a Iszlám Állam és az YPG fegyvereseitől. Törökország egy biztonsági övezetet akart kialakítani Szíriában, de az elképzelést nem támogatták a világ hatalmai – tette hozzá Erdogan.