Lecsapott a hurrikán Floridára

hurrikán, hermina
Hurricane Hermine Bears Down On Florida's Gulf Coast GettyImageRank1 Weather topics topix bestof toppics toppix
SHELL POINT BEACH, FL - SEPTEMBER 02: People come out to inspect the damage as the eye of Hurricane Hermine passes overhead in the early morning hours on September 2, 2016 in Shell Point Beach, Florida. Hurricane warnings have been issued for parts of Florida's Gulf Coast as Hermine makes landfall as a Category 1 hurricane. Mark Wallheiser/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hatalmas esővel, süvítő széllel és többméteres hullámokkal érkezett meg az amerikai partokhoz a Hermina hurrikán. A vihar átvonulása után az alacsonyabban fekvő területeken az áradás okoz életveszélyes helyzetet.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint péntek hajnalban érte el a szárazföldet a Hermina hurrikán. Hasonló erejű vihar 11 éve nem volt Floridában, Rick Scott kormányzó az állam nagy részén szükségállapot bevezetését rendelte el. A Hermina 130 km/h-s széllel, özönvízszerű esővel és többméteres hullámokkal érkezett meg a partokhoz, ahonnan néhány óra után trópusi viharrá szelídülve Georgia és Észak-Karolina felé vonult tovább – számolt be a CNN.

Lakók vizsgálják az okozott károkat a hajnali órákban Florida Shell Point Beach nevű településén Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Florida állam fővárosában, Tallahassee-ben 70 ezer háztartás maradt áram nélkül, de súlyosabb károkról nem érkeztek hírek. Azonban a hurrikán és a már

az elmúlt napokban leesett hatalmas mennyiségű eső miatt életveszélyes helyzet alakult ki több part menti területen,

ráadásul további esőkre is lehet még számítani. Ezért az alacsonyabban fekvő településeken kötelező kitelepítést rendeltek el. Rick Scott még korábban figyelmeztette a lakókat: ne hajtsanak autóikkal magas vízbe, és kerüljék el a leszakadt vezetékeket is.

A hurrikánt a szokásosnál méterekkel magasabb hullámok kísérték Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

A vihar az előrejelzések szerint észak felé, a Közép-atlanti államok (Virgina, New Jersey) irányába halad tovább hatalmas esőzésekkel.

A hurrikán miatti aggodalmat növelte, hogy

sokan attól tartottak: a hatalmas vízzel borított területek miatt elszaporodhatnak a Zika-vírust terjesztő szúnyogok.

A szakértők szerint azonban az ilyen területeken a vírust hordozó szúnyogok nem tudnak szaporodni, sőt, a nagy esők a fertőzést okozó szúnyogok lárváit kimossák a virágcserepekből és más tipikus előfordulási helyükről.