Merkel migránspolitikájával magyarázzák a választási vereséget

NATO-csúcs - Németország
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Angela Merkel pártja a mecklenburgi választáson menekültpolitikája miatt vallott kudarcot, így értékelte az eredményt a koalíciós partner főtitkára. A főtitkár szerint korlátozni kellene a menekültek befogadását. Arról még nem született döntés, hogy a 2017-es szövetségi választásokon Angela Merkel lesz-e a koalíció kancellárjelöltje.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár és menekültpolitikája a felelős az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választási kudarcáért a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a vasárnapi választáson a CDU-t maga mögé utasító Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt vezetőinek szeptember 5-ei, hétfői nyilatkozatai szerint.

Nem lehet a választókkal szemben politizálni

Alexander Gauland, az AfD alelnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak arra a kérdésre, mit tanulhatnak a vetélytársak a Mecklenburg-Elő-Pomerániában első nekifutásra a CDU-t megelőző, a szavazatok 20,8 százalékával a második helyre befutó AfD-től, elmondta:

a többi párt megtanulhatná, hogy nem lehet olyan politikát csinálni, amelyet az emberek nagy része ellenez.

Például Angela Merkel menekültpolitikáját sok ember „mélyen elutasítja, de mindig azt halljuk, hogy nincs alternatívája, ezért tovább kell folytatni, ez pedig természetesen oda vezetett, hogy mi (a kancellár menekültpolitikáját élesen bíráló AfD) aratunk nagy sikereket – tette hozzá. –
Mindez azt jelenti, hogy

Merkel pártjából dezertált

Alexander Gauland – aki 40 évig a CDU tagja volt, majd 2013-ban távozott a pártból, és részt vett az AfD megalapításában – hétfőn a többi között a Phoenix országos köztelevíziónak is nyilatkozott, amelynek arra a kérdésére, sajnálja-e egykori pártját, azt mondta, hogy egyáltalán nem érez részvétet, mert a CDU annyira átalakult, hogy „már csak egy üres váz, amelyen Angela Merkel trónol”, és a Merkel-féle menekültpolitikán kívül semmi mást nem csinál, „ezért nagyon örülök, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában elhúztunk mellette”.

Tudomásul kell venni az emberek hangulatát

A CSU egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild című lap hétfői számában idézett nyilatkozatában kiemelte: a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek „fel kell ébresztenie” a CDU/CSU pártszövetséget.

Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely „nem vesz tudomást az emberek hangulatáról”, ezért „irányváltás kell Berlinben”

– mondta.

A koalíciós partner szerint drámai vereség

A CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Der Tagesspiegel című lapnak drámainak nevezte a mecklenburg-elő-pomerániai eredményt, és hangsúlyozta: „végre meg kell hozni a szükséges döntéseket”, vagyis

be kell vezetni az évente befogadható menekültek számát 200 ezer főben korlátozó felső határt, fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását,

ki kell terjeszteni a biztonságos származási országok körét az észak-afrikai Magreb térség államaira, és javítani kell a Németországban maradók integrációját.

Személyi kérdésekről még nem volt szó

Arra a kérdésre, hogy a CDU/CSU a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányba is Angela Merkellel az élen vág bele, a főtitkár pártja eddigi álláspontját megerősítve leszögezte, hogy előbb a tartalmi ügyeket kell tisztázni, és utána lehet szó személyi kérdésekről.

Angela Merkel menekültpolitikáját hibáztatják a vereségért Forrás: MTI/EPA/Sophia Kembowski

Merkelék csak harmadikok lettek

A mecklenburg-elő-pomerániai törvényhozási (Landtag-) választáson a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen a szavazatok 30,6 százalékával. A tartományban első alkalommal induló AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba.

A CDU a harmadik helyen végzett, 19 százalékos eredménnyel.

A Baloldal a szavazatok 13,2 százalékát szerezte meg. A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos eredménnyel kiestek a Landtagból. Kiesett az NPD is, a neonáciként számontartott párt a szavazatok 3 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány 61,6 százalékos volt, jelentősen emelkedett

a legutóbbi, 2011-ben tartott Landtag-választáson regisztrált 51 százalékhoz képest.