Az emberek nem akarják ezt a berlini politikát a CSU elnöke szerint

SEEHOFER, Horst, Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök
Erding, 2015. október 10. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke beszédet mond a CSU menekültügyről tartott konferenciáján Erdingben 2015. október 10-én. Seehofer előző nap alkotmánybírósági eljárással fenyegette meg a Merkel-kormányt, ha a berlini vezetés nem korlátozza a menedékkérők áradatát. (MTI/EPA/Marc Müller)
Vágólapra másolva!
A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott választás eredménye azt jelzi, hogy rendkívül veszélyes, nagyon aggasztó helyzetbe került az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU szövetsége - mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke hétfőn a Süddeutsche Zeitung című lapnak.
Vágólapra másolva!

Az emberek "nem akarják ezt a berlini politikát", Berlin azonban "többszöri felszólítás" ellenére nem változtatott menekültpolitikáján. Ez vezetett a CDU "katasztrofális" eredményéhez a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson - mondta Horst Seehofer a müncheni lapnak.

A vasárnapi kudarc az utóbbi hónapokban elszenvedett súlyos vereségek sorozatának folytatása.

Rendszerkritika

Azonban a menekültpolitika "csak egy szelep", amelyen keresztül a választók levezetik a feszültséget, kifejezésre juttatják elégedetlenségüket, és "a probléma gyökere sokkal mélyebb" - mondta a CSU elnöke.

Meggyőződése szerint a CDU kudarcai mögött "rendszerkritika" áll, a pártvezetés azonban rosszul értelmezte a márciusi baden-württembergi és rajna-vidék-pfalzi Landtag-választás eredményét. Ez a mostani eredmény fő oka - tette hozzá.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

A CDU vezetése azt a téves következtetéseket vonta le Winfried Kretschmann, a Zöldek politikusának baden-württembergi és Malu Dreyer szociáldemokrata (SPD) politikus rajna-vidék-pfalzi győzelméből, hogy a lakosság támogatja a kancellár menekültpolitikáját, mert Winfried Kretschmann és Malu Dreyer is kiállt Angela Merkel mellett a menekültügyben. Holott a CDU mindkét tartományban veszített - fejtette ki Horst Seehofer.

Ezért - tette hozzá - most "tartalmilag világos orientációra van szükség", az adószabályozás, a közbiztonság, a nyugdíjrendszer és a bevándorlás területén "legkésőbb szeptemberig, októberig tisztázni kell a dolgokat". A CSU vezetése már a hét végén tartandó tanácskozásán rögzíti álláspontját, és utána

- mondta Horst Seehofer.

A vasárnapi választáson az SPD végzett az első helyen, a CDU pedig a berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult. Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát nyerte el. A tartományban első alkalommal induló AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A CDU a harmadik helyen végzett, 19 százalékos eredménnyel. A Baloldal a szavazatok 13,2 százalékát szerezte meg. A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos eredménnyel kiestek a Landtagból. Kiesett az NPD is, a neonáciként számon tartott párt a szavazatok 3 százalékát szerezte meg.