Migráns gyerekek verekedtek össze Leszboszon

2016.09.05. 13:57

Migránsok verekedtek össze az égei-tengeri Leszbosz szigetén található túlzsúfolt regisztrációs központban, legalább heten megsebesültek – közölte hétfőn a helyi rendőrség.

Az erőszak vasárnap este kezdődött, először a fiatalok kezdtek verekedni, majd a tábor többi részén is egymásnak estek emberek. Mintegy 40 fiatal menekült el a táborból. Két felnőtt és öt fiatal megsebesült.

A helyi sajtó szerint hétfő reggelre már lenyugodtak a kedélyek. A jelentésekből nem derült ki az összetűzés oka. A leszboszi Moria és Kara Tepe nevű táborok túlzsúfoltak; az eredetileg 3500 ember befogadására tervezett létesítményekben jelenleg mintegy 5400-an vannak.

A leszboszi Moria és Kara Tepe nevű menekülttáborok túlzsúfoltak; az eredetileg 3500 ember befogadására tervezett létesítményekben jelenleg mintegy 5400-an vannakForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A migránsválság kezeléséért felelős görög válságstáb szerint az országban hozzávetőleg 60 ezer menekült és menedékkérő tartózkodik. A migránsok uniós tagállamok közötti szétosztása pedig csigatempóban halad. A hivatalos adatok szerint alig 3000 embert telepítettek át eddig Görögországból az ígért 33 ezer helyett. Hétfőre virradóra a török partokról további 115 illegális bevándorló érkezett Görögországba.

A görög rendőrség emellett újabb migránsokat vett őrizetbe hétfőn, akik hamis iratokkal akartak az égei-tengeri szigetekről Németországba, Csehországba, illetve Svájcba jutni. Az etiópiai, elefántcsontparti, afgán és szíriai menekültek japán, lengyel, holland és francia útleveleket mutattak fel a hatóságoknak. Három lengyel állampolgárt is őrizetbe vettek, akiket embercsempészettel gyanúsítanak.

Szinte mindennapossá váltak a hasonló esetek a görög szigeteken. A görögországi turistaszezon miatt az embercsempészek és migránsok is abban reménykednek, hogy a szigeteken lévő kisebb repülőterek forgatagában a hamis dokumentumok nem akadnak fenn a szűrőn.