Peking és Moszkva is ellenzi a szöuli terveket

summit Horizontal South Korean President Park Geun-hye (R) walks past Chinese President Xi Jinping prior to their meeting on the sideline of the G20 Summit at the West Lake State Guest House in Hangzhou on September 5, 2016.
G20 leaders meet in China unde
Hszi Csin-ping kínai és Pak Gun Hje dél-koreai elnök
Vágólapra másolva!
Kína ellenzi az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítését – közölte Hszi Csin-ping kínai elnök Pak Kunhje dél-koreai államfővel a Hszinhua kínai hírügynökség hétfői tudósítása szerint.
Vágólapra másolva!

"A kérdés nem megfelelő kezelése nem kedvez a térség stabilitásának és fokozhatja a vitákat" – mondta a kínai elnök dél-koreai kollégájának a G20 csoport hangcsoui csúcstalálkozóján tartott megbeszélésükön. A kínai elnök emellett megerősítette, országa elkötelezett a Korei-félsziget nukleáris leszerelésében. Hszi Csin-ping a viták párbeszéd útján történő rendezését is hangsúlyozta.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Pak Kunhje válaszul közölte: Észak-Korea negyedik atomkísérlete és rakétakilövései kihívást jelentenek Szöul és Peking kapcsolataira nézve. Hozzátette, Phenjan provokációi súlyosan ártanak a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának.

Hszi Csin-ping kínai és Pak Kunhje dél-koreai elnök Forrás: AFP/POOL/How Hwee Young

Dél-Korea és az Egyesült Államok azután kezdett el tárgyalni a mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) telepítéséről, hogy Észak-Korea február elején nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával végzett kísérletet, előtte pedig végrehajtotta negyedik föld alatti atomrobbantását is, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatait.

Bár Kína is elítélte Phenjan tetteit, a THAAD telepítése ellen – ellenintézkedésekkel fenyegetve is – minden lehetséges fórumon tiltakozik, mivel meggyőződése, hogy a rendszer kínai területek megfigyelését szolgálja. Moszkva hasonló okokból szintén határozottan ellenzi a tervet. Szöul ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a rakétavédelmi rendszer önvédelmi célokat szolgál Dél-Korea számára.

Újabb rakéták

A dél-koreai állami hírügynökség szerint hétfőn Észak-Korea újabb három ballisztikus rakétát lőtt ki az ország keleti partvidékén. A rakéták a Japán-tengerbe zuhantak.