A lengyelek védelmét sürgette a külügyminiszter Londonban

communities Horizontal DEMONSTRATION AGAINST SOLIDARITY MARCH
A csendes menet után történt a támadás
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban élő lengyelek védelmét sürgette hétfőn Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Londonban tett látogatásán.
Vágólapra másolva!

Waszczykowski Boris Johnson brit külügyminiszterrel és Amber Rudd belügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: "emlékeztetjük a brit kormány képviselőit, hogy a lengyel bevándorlók jól beilleszkedtek a társadalomba ... megérdemlik a tiszteletet". Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban élő lengyel közösségeknek évtizedekig nem voltak problémái, azonban a szigetország Európai Unióból történő kiválásáról tartott referendum, azaz a Brexit kampánya óta több incidens történt.

Garanciákat várnak

A külügyminiszter korábban azt nyilatkozta: "látni akarjuk, hogy a brit biztonsági szervek ellátják a feladatukat, hogy egyenlő bánásmódban részesítenek minket Nagy-Britanniában". A lengyel külügyminisztert Mariusz Blaszczak belügyminiszter és Jaroslaw Szymczyk országos rendőrfőkapitány kísérte el Londonba.

Támadások

A lengyel küldöttség azután utazott sürgősen Londonba, hogy vasárnapra virradó éjjel a brit fővárostól északra fekvő Harlow településen egy 4-5 fős csoport két középkorú lengyelre támadt. A verekedés után a lengyelek kórházba kerültek könnyebb sérülésekkel, néhány óra után hazaengedték őket. Az incidensnek előzménye is volt: múlt héten ugyancsak Harlowban egy hasonló összetűzés után belehalt sérüléseibe egy negyven éves lengyel férfi.

A csendes menet után történt a támadás Forrás: AFP/Justin Tallis

A brexit óta

Sajtóbeszámolók szerint szombaton a településen élő lengyelek csendes menetet szerveztek az áldozat emlékére, mintegy 700 fős részvétellel. A két középkorú lengyelt néhány órával a menet után támadták meg. Hírforrások szerint a brexit-szavazást megelőző, valamint az azt közvetlenül követő időszakban ugrásszerűen megnőttek a nem brit állampolgárok elleni támadások. Az Egyesült Királyságban élő, mintegy 800 ezres lengyel közösség helyzete téma volt Boris Johnson brit külügyminiszter szombati varsói tárgyalásain is. A tárgyalásokat követően Johnson elismerte, hogy a lengyelek nagyban hozzájárulnak Nagy-Britannia kultúrájához és gazdasági teljesítményéhez, és elítélte az idegengyűlöletet.