Lemondott a prostitúciós botrányba keveredett brit képviselő

Missing three schoolgirls - House of Commons Parliament missing girls Syria British girls HOUSE OF COMMONS PARLIAMENT Home Affairs Select Committee Daesh Islamic State of Iraq and Levant SQUARE FORMAT
LONDON, ENGLAND - MARCH 10 : In this photo taken from video, Committee chairman Keith Vaz attends an evidence session at Parliament’s Home Affairs Select Committee in the House of Commons, on three girls who are believed to have travelled to Syria to join Daesh (Islamic State of Iraq and Levant) in London, England on March 10, 2015. House of Commons / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Lemondott kedden a londoni alsóház belügyi bizottságának vezetője, aki lapértesülések szerint férfiprostituáltak szolgáltatásait vette igénybe. 
Vágólapra másolva!

Keith Vaz 1987 óta a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt alsóházi képviselője, és 2007 óta állt a befolyásos alsóházi testület élén, amelynek hatásköre kiterjed a prostitúció elleni jogalkotási tevékenység irányítására is. Korábban, Tony Blair volt miniszterelnök munkáspárti kormányaiban az EU-ügyi miniszteri tisztséget is betöltötte.

Keith Vaz Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/House Of Commons

Az 59 éves, nős, kétgyermekes Vaz az után jelentette be lemondását, hogy a Daily Mirror című baloldali brit bulvárlap feltáró riportsorozatot közölt férfiprostituáltakkal fenntartott kapcsolatairól.

A Mirror riportsorozatának keddi írása szerint a képviselő két "kelet-európai" férfinak fizetett szexuális szolgáltatásokért.

A lap forrásainak állítása szerint – amelyet egy titokban rögzített hangfelvétel is alátámaszt – a politikus azt is felajánlotta a férfiprostituáltaknak, hogy ha a következő együttlétükre kokaint is hoznak, annak az árát kifizeti nekik.

A kormányzó Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője a BBC-nek kedden azt mondta: fontolgatja, hogy a Mirror riportja alapján rendőrségi feljelentést tegyen Vaz ellen.

Keddi nyilatkozatában Keith Vaz nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lapértesüléseket, és közölte: a belügyi bizottság érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a figyelmét semmiféle zavaró tényező nem tereli el az általa végzett fontos munkáról, és ő ezért döntött úgy, hogy a kialakult helyzetben távozik a testület éléről.

A bizottság tagjai ugyanakkor már a bejelentés előtt közölték, hogy ha Vaz ezt a lépést nem teszi meg önként, akkor bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek ellene.