28 millió gyereket űzött el otthonából az erőszak

Idomeni, menekültek, gyerekek
Vágólapra másolva!
Világszerte 28 millió olyan gyerek van, aki háború és más veszélyek miatt otthona elhagyására kényszerült. Közülük 17 millióan saját hazájukban, 11 millióan pedig külföldön kerestek menedéket – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerdára virradó éjjel kiadott jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A Gyökértelenül címmel megjelent tanulmány szerint, bár a kiskorúak csupán egyharmadát teszik ki a világ népességének, a menekültek fele közülük kerül ki. Az UNICEF adatai szerint a menekült gyerekek nagyjából 45 százaléka Szíriából vagy Afganisztánból származik. A jelentésből kiderül az is, hogy egyre több kiskorú egyedül, szülei nélkül hagyja hátra hazáját. Tavaly az előző évhez képest háromszor annyi, nagyjából 100 ezer, kísérő nélküli kiskorú kért menedéket a világ 78 országában.

A szegénység elől is menekülnek

A tanulmány külön felhívja a figyelmet arra, hogy a háború és más veszélyek elől menekülőkön kívül további 20 millió olyan gyerek van, aki más okból kifolyólag, például a rendkívüli szegénység miatt vagy a jobb élet reményében hagyta el hazáját.

Az UNICEF a szeptember 19-én és 20-án New Yorkban megrendezésre kerülő két menekültügyi csúcstalálkozóra készülve tette közzé jelentését. Az ENSZ szakosított szerve felszólította a nemzetközi közösséget, hogy az otthonról elszakadt gyerekeknek – különösen azoknak, akik kísérő nélkül vannak – nyújtson nagyobb védelmet az erőszakkal és a kizsákmányolással szemben.

Rengeteg a feladat

Az UNICEF arra kérte a kormányokat és a civil társadalmat, hogy biztosítsák a gyerekeknek az oktatáshoz és az átfogó egészségügyi ellátáshoz való jogot, továbbá tegyenek a konfliktusok és a szegénység felszámolásáért. Az ENSZ szakosított szerve szerint további intézkedésekre van szükség az idegengyűlölet, a diszkrimináció és a kirekesztés elleni harcban is.

Gyerekek Idomeninél Forrás: Origo

Az ENSZ Gyermekalapja a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adataira hivatkozva arról is beszámolt tanulmányában, hogy 2014 és 2016 júliusa között 15 ezer menekült és migráns halt meg vagy tűnt el, és a regisztrált halálesetek nagyjából kétharmada a Földközi-tengeren történt.

A jelentés szerint 2016 első felében az Európában menedékkérelmet benyújtó gyerekeknek csaknem 70 százaléka a konfliktus sújtotta Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett. Az UNICEF tanulmányából kiderül az is, hogy a menekültek legnagyobb részét befogadó tíz ország Ázsiában és Afrikában van, és valószínűleg Törökországban él a legtöbb menekült gyerek.