Az ENSZ szervezete aggódik, hogy többen követik az osztrák példát

Salzburg Ausztria menekültek
Vágólapra másolva!
Bírálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a UNHCR a szükségállapotról szóló osztrák rendelet tervezetét, amely a szervezet szerint nem szolgálja a menekültek védelmét.
Vágólapra másolva!

Az UNHCR attól tart, hogy más európai országok is követik Ausztria példáját, és a háború, valamint az üldöztetés elől menekülők egyre nehezebben fognak védelmet találni Európában.

A szervezet leszögezi: tisztában van vele, hogy Ausztria számára mekkora kihívást jelentett a tavaly érkezett 90 ezer menedékkérő elhelyezése. Úgy látják azonban, vannak más intézkedések is, amelyeknek kevésbé "drasztikus" hatásai lennének és az Ausztriában lévő menekültek más országba történő elhelyezését javasolják.

Migránsok a salzburgi vasútállomáson Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az UNHCR megkérdőjelezte azt az osztrák döntést is, amely szerint idén mindösszesen 37 500 menedékkérelmi eljárás indulhat az országban.

A világszervezet szerint azt, hogy a közbiztonság Ausztriában valóban veszélyben van-e, nemcsak elvont számok alapján kellene megítélni, hanem inkább a fennálló helyzet alapján.

előkészítették a szükségállapot bevezetését

Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén. Már akkor jelezték azt is, hogy a szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál vissza lehetne utasítani, és ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

Kedden döntött az osztrák kormány a rendelettervezetről, amely akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. A tervezet szerint a menedékkérők nagy száma hatalmas kihívást jelent az általános biztonsági helyzetre nézve.
Július végéig több mint 24 ezer menekültjogi eljárás indult meg Ausztriában, ez az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvanöt százalékát teszi ki.