Újabb letartóztatások a gázpalackokkal teli gépkocsi miatt

Vágólapra másolva!
Egy második házaspárt is őrizetbe vett a francia rendőrség a közép-franciaországi Montargisban a gázpalackokkal teli gépkocsi miatt, amelyet a hétvégén Párizs belvárosában találtak. A villogó elakadásjelzőkkel az út szélén hagyott üres autóban gázolajjal teli kannák is voltak – közölték csütörtökön rendőrségi források.
Vágólapra másolva!

Az első, az iszlám radikalizmushoz kapcsolható házaspárt – egy 34 éves férfit és egy 29 éves nőt – már kedden őrizetbe vett a rendőrség, amely terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt nyomoz.

A Peugeot 607 típusú gépkocsi tulajdonosát iszlamista nézetek terjesztése miatt nyilvántartották a hatóságok, de őt kedd esti kihallgatása után szabadon engedték. Radikális iszlamistaként nyilvántartott lányát azonban továbbra is keresik.

A szülők vasárnap jelezték a hatóságoknak, hogy lányuk eltűnt a gépkocsival együtt. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik.

A rendőrséget vasárnapra virradó éjjel riasztotta egy belvárosi bár alkalmazottja, aki gyanúsnak tartotta a tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkoló gépkocsit, amelynek egyik első ülésén egy gázpalack hevert. A járművet először tűzszerészek kutatták át, akik megállapították, hogy a gázpalack üres. A csomagtartóban viszont találtak további öt teli gázpalackot. A gázpalackokon nem volt sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

A France Info hírrádió értesülése szerint a csomagtartóban gázolajjal teli kannák is voltak.
A gépkocsi a Notre-Dame-katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában parkolt. A környéken naponta több ezer hívő és turista fordul meg.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást annak kiderítésére, hogy merényletet akartak-e végrehajtani, vagy csak provokációról van szó.

Patrick Calvar, a titkosszolgálatok belbiztonságért felelős vezetője május 24-én egy parlamenti meghallgatáson jelezte: meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet gépkocsiba rejtett pokolgépes merényletekre készül Franciaországban is. A terrorelhárításért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy 1986 és 1995 között több, ilyen módszerrel elkövetett iszlamista merénylet történt az országban, és meggyőződése szerint a terroristák "ehhez a klasszikus módszerhez" térnek vissza.

Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy

"soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség" Franciaországban, mint jelenleg.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter augusztus 23-án közölte, hogy augusztusban hét, terrorhálózatokkal kapcsolatban álló embert tartóztattak le, közülük legalább háromnak konkrét merénylettervei voltak.

Franciaországban az elmúlt másfél hónapban három olyan dzsihadista merényletet hajtottak végre, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára. Közülük a legtöbb áldozattal a július 14-én Nizzában elkövetett támadás járt, amelyben 87-en vesztették életüket. Tavaly 147-en haltak meg terrorcselekményekben az ország területén.