A World Trade Center a mai napig szedi áldozatait

News, Meghalt a szeptember 11-i terrotámadás ikonikus fényképének szereplője
(FILES) This September 11, 2001 file photo shows Marcy Borders covered in dust as she takes refuge in an office building after one of the World Trade Center towers collapsed when commercial planes crashed into them in New York. Marcy Borders, a survivor of the September 11, 2001 attacks on New York who was featured in one of the most iconic photographs of the event, has died of stomach cancer on August 25, 2015. She was 42. After the attacks, Borders spiraled into a decade-long deep depression and alcohol and drug abuse, though she eventually recovered after several years. AFP PHOTO / Stan HONDA/FILES
Vágólapra másolva!
5441 embernél találtak 6378 olyan rákos megbetegedést, ami a World Trade Center elleni 2001-es terrortámadáshoz köthető. Az áldozatok száma ennél jóval nagyobb lehet, közel félmillió embert ért el az összeomló, lángoló épületek porfelhője. Csak az északi toronyba 400 tonna azbesztet építettek be, a felhőben volt elégett kerozin, műanyagok, fémek, ólom, higany. A túlélők életük végéig ingyen orvosi ellátásra jogosultak, erre 2016-ban az amerikai kormány 330 millió dollárt költ.
Vágólapra másolva!

Placido Pereznek asztmája van, légúti betegségei és gyógyíthatatlan májnagyobbodása, amin csak átültetés segíthet. Daisy Bonilla egy éve nem evett szilárd ételt, mert felső légúti gyulladásban szenved, az ételtől megfulladna. John Soltesnek az arcán és a hátán találtak bőrrákot. Ami közös ezekben az emberekben: mindannyian részt vettek a World Trade Center romjai közt a mentési munkákban a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után. És ők a szerencsések, sok társuk azóta meghalt a támadáshoz köthető betegségekben.

Hatszáz emberrel már biztosan végeztek a mérgek

Több mint négyszáz ember halt meg szeptember 11-én a mentési munkákban, az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint 2016 júliusára az áldozatok száma 1064-re emelkedett, vagyis

a támadáshoz köthető betegségek miatt 15 év alatt hatszáz ember halt meg,

írja a Newsweek.

Washington létrehozott egy egészségügyi programot a támadás után (a neve World Trade Center Health Program), ez 75 ezer túlélő és mentőmunkás egészségi állapotát követi (akik önként jelentkeztek a programba).

2016 júniusáig bezárólag 5441 embernél találtak valamilyen rákot,

de voltak olyanok, akiknél többet is, így összesen 6378 rákos megbetegedésről tudnak.

Legalább 5441 embernek okozott rákot a World Trade Center pora Forrás: AFP/Stan Honda

Közel félmillió embert érint

A támadás utóhatásainak ennél azonban sokkal több áldozata van, számukat megbecsülni is lehetetlen. Körülbelül 400 ezer embert érinthetnek a betegségek, ennyien tartózkodtak a World Trade Center 2,5 kilométeres körzetében.

Sokan lehetnek köztük, akik megbetegedtek, de betegségüket nem kötik össze a 2001-ben történt terrortámadással.

A World Trade Center romjai 90 napig égtek, így valószínű, hogy a közelben jóval az után is voltak mérgező anyagok a levegőben, hogy a sűrű porfelhő eloszlott. Egy tanulmányban külön felhívták a figyelmet a terrortámadás után, hogy a közeli épületek belső tereit, fűtő és szellőztető rendszereit, légkondicionálóit érdemes szakszerűen kitakaríttatni.

Ördögi kotyvalék volt

15 évvel a támadás után az orvosok még mindig csak sejtik, pontosan mi okozza a betegségeket, pontosan miből állt a porfelhő, amit a romok közt dolgozó munkások, a túlélők és a környék lakossága belélegzett és az étellel együtt megevett.

„Sosem fogjuk megismerni annak a felhőnek a pontos összetételét, mert a szél elvitte” – mondta Michael Crane, a World Trade Center túlélőit követő program vezetője a Mount Sinai kórházban.

Egy washingtoni környezetvédő szervezet jelentése szerint a World Trade Center északi tornyába 400 tonna azbesztet építettek be. Az épülettel együtt irodai bútorok, számítógépek és neonlámpák égtek el hatalmas mennyiségben, a levegőbe rengeteg ólom, higany, illetve egyéb szerves és szervetlen mérgek kerültek.

Közel félmillió embert érintenek a támadás utóhatásai Forrás: AFP

Életük végéig jár az ingyenellátás

A washingtoni törvényhozás 2015 decemberében megerősítette azt a korábban már elfogadott törvényt, ami alapján a World Trade Center túlélőinek és a mentésben részt vevő embereknek életük végéig ingyen orvosi ellátás jár. 2016-ban a program kerete 330 millió dollár (90 milliárd forint), ez az összeg 2025-re fokozatosan évi 570 millió dollárra (155,6 milliárd forintra) nő.

Mindez úgy, hogy

a jogosultak közül kevesebb mint 10 ezren veszik igénybe az ellátást.

A terrortámadás okozta betegségek egészségügyi összköltségei ennél sokkal nagyobbak lesznek. Orvosok szerint a rák kialakulása az emberi szervezetben 15-20 évbe telhet, a World Trade Center túlélői számára épp most telik le ez az idő.