Az ENSZ BT elítéli az észak-koreai atomrobbantást

diplomacy Horizontal
In this image released by the United Nations, UN Secretary-General Ban Ki-moon speaks on September 9, 2016, at the UN Headquarters in New York. Ban on Friday urged the UN Security Council to take "appropriate action" in response to North Korea's fifth nuclear test. Ban condemned the underground nuclear test "in the strongest possible terms," branding it "yet another brazen breach of the resolutions of the Security Council." / AFP PHOTO / UNITED NATIONS / Rick BAJORNAS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UN / Rick BAJORNAS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Erőteljesen elítéli az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantását - tudatta közlemény útján a testület helyi idő szerint pénteken.
Vágólapra másolva!

A BT egyeztetéseket kezd Phenjant sújtó újabb "jelentős intézkedésekről", köztük új szankciókról is.
Az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán kezdeményezte, miután péntek reggel Phenjan minden eddiginél nagyobb erejű nukleáris töltetet robbantott fel az észak-koreai kommunista rezsim megalakulásának évfordulóján.

Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára Forrás: AFP/Rick Bajornas

Samantha Power amerikai ENSZ nagykövet az ülés előtt úgy nyilatkozott, hogy a tanácsnak újabb szankciókkal kell sújtania Phenjant, és a korábbi négy szankciós határozatot is következetesen végre kell hajtani, demonstrálandó Phenjan számára, hogy "jogsértő és veszélyes lépései" nem maradnak következmények nélkül.

Power szerint nem puszta provokációról van szó, Észak-Korea azért tökéletesíti atomfegyvereit és hordozóeszközeit, hogy túszul ejtse a térséget és a világot. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, korábbi dél-koreai külügyminiszter leszögezte: a nukleáris robbantás az ENSZ BT korábbi határozatainak "arcátlan megsértése".

A feszültség csökkentése a Koreai-félszigeten az egyik legsúlyosabb feladat, amelyet a világnak meg kell oldania - mondta az AP amerikai hírügynökségnek pénteken adott interjúban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Ha Észak-Korea atomfegyvert vet be, az sokkal több áldozatot fog követelni, mint a szíriai polgárháború vagy a világ más konfliktusai - figyelmeztetett.

A koreai politikus elmondta, hogy tízéves ENSZ-főtitkári megbízatása és külügyminisztersége idején is "minden erejével azon volt", hogy bármilyen módon szót értsen az észak-koreaiakkal, hogy előmozdíthassa a békét, a biztonságot és a megbékélést Észak- és Dél-Korea között. Az ENSZ-főtitkár, akinek mandátuma az év végén lejár, többnyire az észak-koreaiakat hibáztatja azért, hogy ez nem sikerült. "Most pedig lassan már szinte konfrontációig fajul a helyzet" - foglalt állást Ban Ki Mun.

Észak-Korea először 2006-ban hajtott végre kísérleti atomrobbantást. Pénteken Phenjan immár ötödször robbantott atombombát.