Így néznek ki az Iszlám Állam börtönei

Fallúdzsa Iszlám Állam börtön
An Iraqi soldier walks inside a former prison controlled by jihadists of the Islamic State (IS) group on September 4, 2016 in the city of Fallujah. Iraq's security forces have for months been battling IS fighters in Anbar province, notching up key victories in provincial Ramadi and jihadist bastion Fallujah earlier this year. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Állatokként tartották a foglyaikat a dzsihádisták az iraki Fallúdzsában. Szűk ketrecekbe zárták őket, majd többségüket kivégezték.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam fallúdzsai börtönének bejárata Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A falról levált a festék, a járólapok összetörve, a szobában pedig hét ketrec, amelyekben egy-egy ember csak összegörnyedve, kifacsart testtartással fér el – így nézett ki az Iszlám Állam börtöne az iraki Fallúdzsában. Egészen júniusig tartottak ilyen körülmények között foglyokat,

akik többségét azután kivégezték.

Ketrecek a börtönben Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az iraki hadsereg egyik tisztje az NBC Newsnak azt mondta: úgy zárták be az embereket ezekbe a vasketrecekbe, mint az állatokat.

Az Iszlám Állam 2014 januárjában foglalta el Fallúdzsát, és csak júniusban űzték ki innen a terrorszervezetet az iraki kormányerők, az amerikaiak segítségével.

A dzsihádisták rémuralmának nyomai azonban még mindig láthatóak a városban. A börtön mellett van ugyanis a szintén az Iszlám Állam által felállított bíróság.

Iraki katona az Iszlám Állam áthúzott szlogenje mellett Fallúdzsában. Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az NBC-nek nyilatkozó iraki tiszt szerint az itt elítéltek többsége vagy az iraki biztonsági erők katonája, vagy ártatlan helybeli volt. Őket általában azért ítélték el, mert megtagadták, hogy beálljanak harcolni a dzsihádisták közé,

vagy egyszerűen csak nem úgy éltek, ahogy nekik tetszett.

Azt egyelőre nem tudja senki megmondani, hány embert ítéltek el a falak között, és végeztek ki később.

Iraki katonák a dzsihádisták fallúdzsai temetőjében. Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A városban megtalálták a temetőt is, ahová a meghalt dzsihádistákat temették. 300 holttestet találtak itt, köztük nemcsak arabokat, de kelet-ázsiaiakat is.

A város tíz százalékát teljesen lerombolták a harcokban. Tízezrek menekültek el innen korábban, és hiába űzték ki innen az Iszlám Államot, a menekültek egyelőre nem mehetnek haza. Előbb ugyanis meg kell tisztítani a várost a bombáktól és egyéb csapdáktól, amelyeket a terroristák maguk után hagytak.