Megkezdődött a haddzs

Mekka
Máris tízezrek érkeztek Mekkába
Vágólapra másolva!
A világ minden tájáról több mint másfél millió muzulmán hívőt várnak a hagyományos mekkai zarándoklatra, a haddzsra, amely szombaton kezdődött Szaúd-Arábiában. Ez a világ egyik legnagyobb találkozója, amelyen mintegy 1,4 millió külföldi és százezer szaúd-arábiai vesz részt.
Vágólapra másolva!

A zarándoklat megszervezéséért felelős szaúd-arábiai hatóságok komoly előkészületeket tettek, és mintegy hatvanezer embert mozgósítottak a zarándoklat lebonyolítására. Százötvennyolc orvosi rendelőt állítottak fel a különböző helyszínek közelében, 25 kórház és 5 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre szükség esetén. Az orvosi ellátást igénylő esetekre számos mentőhelikopter, 100 mentőautó, 51 rohamkocsi és 17 ezer főnyi mentőalakulat áll készenlétben.

Máris tízezrek érkeztek Mekkába Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Az elmúlt években a sátán megkövezésének ceremóniája során több alkalommal is pánik keletkezett a tömegben, az emberek egymást taposva menekültek, ami nem egyszer több száz halottal járt. Éppen tavaly történt a haddzsok történetének legsúlyosabb balesete, a résztvevők között kitört tömegpánikban 2300-an vesztették életüket, köztük több mint 450 iráni zarándok. A szaúdi hatóságok csupán 769 ember haláláról számoltak be.

Irán a tragédiával kapcsolatban hozzá nem értéssel vádolta meg a zarándoklat szervezéséért felelős sivatagi királyságot. Három évtized után idén először iráni zarándokok nem is vesznek részt a haddzson, mert Teherán szerint Rijád nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, amelyet lehetőségeihez mérten minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében.