Clinton vezet, de nem lehet nyugodt

politics vote Horizontal Democratic presidential nominee Hillary Clinton walks to her plane at Quad Cities International Airport September 5, 2016 in Moline, Illinois.
Hillary Clinton launched the home stretch of her US presidential bid aiming to solidify
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Hillary Clintonra a részvételüket valószínűnek mondó választók 46, Donald Trumpra 41, míg a libertariánus jelölt Gary Johnsonra 9 százaléka szavazna a Washington Post és az ABC közös közvélemény-kutatása szerint. Trump támogatói valamivel elkötelezettebbek, de a billegő államokban Clinton áll jobban a mozgósítás szempontjából. Tízből három szavazó még most is bizonytalan.
Vágólapra másolva!

A regisztrált választók – a valószínű szavazókénál nagyobb – csoportjában Hillary Clinton előnye még tetemesebb, 45-35-re vezet Donald Trumppal szemben. A CNN egy héttel ezelőtti felmérése Clinton jelentős augusztusi előnye után Trump vezetését mutatta

a mostani eredmények sem jelentik azonban azt, hogy Clinton elbízhatná magát.

A megkérdezettek 58 százaléka szerint Hillary Clinton lesz a következő elnök Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Trump regisztrált választó támogatóinak ugyanis 60 százaléka mondja azt, hogy nagy figyelmet fordít a kampányra, és 93 százalékuk teljesen biztosra mondja részvételét. Ezzel szemben Hillary Clinton támogatóinak

valamivel kevesebb mint fele

foglalkozik sokat a kampánnyal, és csak 80 százalékuk mondja teljesen biztosra a részvételét. Clinton kampánycsapata azonban sokkal szervezettebb Trumpénál azokban az úgynevezett csatatérállamokban, amelyekben nagyon szoros a verseny, és így döntő szerepük lehet a választás végkimenetelében.

Mindkét jelöltről elmondható, hogy

támogatóik között jelentős azok aránya, akik a másik jelölt elutasítása miatt választanák őt.

Trump támogatóinak csak valamivel kevesebb, mint a fele mondja magát nagyon lelkesnek, a valószínűleg Clintonra szavazóknak pedig csak egyharmada. Tízből nyolc ember azonban mindkét táborban meg van győződve arról, hogy a másik jelölt a megválasztása esetén komoly károkat okozna az országnak.

Ezzel valószínűleg összefüggésben áll az is, hogy a választók 60 százaléka szerint egyik jelölt sem őszinte és megbízható. Trumpot a legtöbben a nőkkel és kisebbségekkel kapcsolatos álláspontja miatt utasítják el, Clintont pedig a családi alapítvány üzelmei és az e-mail-botrány miatt.

Kérdés, Trump tud-e újítani

Trump támogatói nagyon lelkesek, de nincsenek elegen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Sara D. Davis

Donald Trump számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy bővítse az őt támogatók körét. A republikánusok számára hagyományosan rendkívül fontos fehér szavazók körében jóval kisebb az előnye, mint a négy éve sima vereséget szenvedő Mitt Romney-nak volt, amiben a fehér nők és a diplomával rendelkezők körében tapasztalható elutasítottsága játszik szerepet. A diplomával rendelkező fehér férfiak között a két jelölt például fej-fej mellett áll. Az is látszik, hogy

Donald Trumpnak a kisebbségi szavazók megnyerésére az elmúlt időben tett kísérletei egyelőre nem jártak sikerrel: körükben 75-13-ra vezet Clinton.

A szakpolitikai kérdések közül gazdasági ügyekben a megkérdezettek inkább Clintont tartják felkészültebbnek, és ez kisebb mértékben igaz a terror elleni harcra is és a bevándorlásra is. Az eredmények szerint

a legtöbben igencsak szkeptikusak Donald Trump bevándorlásról szóló elképzeléseivel kapcsolatban:

60 százalék elutasítja a fal építését a mexikói határra, háromnegyedük pedig abban is biztos, hogy az építkezés költségét Mexikó nem fogja állni. Még Trump támogatóinak 62 százaléka is inkább biztosítana valami módot az illegális bevándorlók számára az állampolgárság megszerzésére, mint utasítaná ki őket.

Az eddigi nagy ingadozásokat mutató közvélemény-kutatási eredmények és a kampány kiszámíthatatlan jellege miatt valószínűleg szoros eredményre számíthatunk – ezért különösen nagy lehet a szerepük az elnökjelölti vitáknak, amelyek közül az elsőt szeptember 26-án rendezik.