Szeptember 11: megkezdődött a megemlékezés

15th Anniversary Of 9/11 Attacks Commemorated At World Trade Center Memorial Site GettyImageRank2 911 al queda islam islamic nyc terror TERRORISM wtc Human Interest
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 11: A FDNY firefighter attends a commemoration ceremony for the victims of the September 11 terrorist attacks at the National September 11 Memorial and Museum fifteen years after the day on September 11, 2016 in New York City. Throughout the country services are being held to remember the 2,977 people who were killed in New York, the Pentagon and in a field in rural Pennsylvania. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megkezdődtek a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségek New Yorkban, a washingtoni védelmi minisztériumnál és Pennsylvaniában.
Vágólapra másolva!

Harang kondulásával és egyperces néma tiszteletadással kezdődtek meg az emlékező ünnepségek azon a három helyszínen, ahol másfél évtizeddel ezelőtt a terroristák által elrabolt repülőgépek becsapódtak: a New York-i Manhattanben, a Washington melletti Pentagonnál (a védelmi minisztériumban) és a Pennsylvania államban lévő Shanksville mellett.

Barack Obama, amerikasi elnök beszél a szeptember 11-i megemlékezésen a Pentagonnál Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Háromezer áldozat

Az emlékünnepségeket élő adásban közvetítő országos televíziós csatornákon nem mulasztanak el emlékeztetni arra, hogy ez volt az Egyesült Államok történetében - amerikai földön végrehajtott - legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás. Több mint háromezer ember veszítette életét 2001. szeptember 11-én.

New Yorkban az áldozatok neveinek felolvasásával kezdődött az emlékezés. Rokonok és hozzátartozók olvassák a neveket, némelyikük személyes megjegyzéseket is "küld" az elhunytnak, vagy pár mondatban elmondja, hogy mi történt az árván maradt családban az elmúlt másfél évtizedben.

Donald Trump ma nem kampányol Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Nem kampányolnak

A New York-i megemlékezésen összegyűltek között jelen van Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt. Vasárnap mindketten felfüggesztették kampányukat, és

leállították televíziós kampányhirdetéseiket is.

A megemlékezők között látni Jeh Jonson belbiztonsági minisztert, Chris Christe-t, New Jersey állam kormányzóját, Rudolph Giulianit, aki a terrortámadások idején New York város polgármestere volt. Barack Obama elnök - Ashton Carter védelmi miniszter társaságában - a Pentagonnál emlékezik, beszédet mond majd.

Az emlékezés a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra lényegében már pénteken megkezdődött, amikor a washingtoni kongresszusban Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke és Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségben lévő demokrata csoportjának vezetője mondott beszédet. Szombat este a Pentagonnál és a közeli Alexandriában felvonulással és koncertekkel emlékeztek a terrorakciókra.