Bemutatták az ukrán hadsereg legújabb fegyverét

Vágólapra másolva!
Egy páncélos felderítő jármű és egy automata vezérlésű gépágyú ötvözete az ukrán fegyveres erők legújabb fegyvere.
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Hadiipari Konszern kijevi harckocsigyárában fejlesztették ki a Vij névre hallgató fegyverzetet, amely egy Dozor-B típusú páncélos felderítő járműből áll, a tetejére pedig a szokásos golyószóró helyett egy 23 milliméteres dupla gépágyú került.

A mérnökök szerint a szerkezet egyelőre a kipróbálásnál tart. Annyi viszont már bizonyos, hogy a gépágyú a korszerű célkövető rendszernek köszönhetően a legbonyolultabb talajviszonyok közepette is képes eltalálni a célt.

A fegyverzetről itt tekinthet meg egy videót.

Mitikus szörnyeteg

A „Vij” szó az ukrán köznyelvben korbácsot, ostorcsapást jelent. De így hívják a keleti szláv mitológia lápokban és mocsarakban honos gonosz szörnyetegét is, „aki” egyetlen szempillantásával képes bárkit megölni.

Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter a minap jelentette be, hogy a jelenlegi fejlesztési ütem mellett az ukrán hadsereg már 2020-ra NATO-kompatibilis lehet. Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet volt főtitkára azonban nemrég úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna előtt még hosszú út áll, mire teljesíteni tudja a NATO kritériumait. Szakértők szerint ez az út akár húsz évbe is beletelhet – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.