Agyvérzést kapott Simon Peresz

Simon Peresz
SUI90129090. El primer ministro de Turquía, Recep Tayyip Erdogan, protagonizó hoy un incidente en el Foro Económico de Davos al abandonar repentinamente una sesión sobre la Franja de Gaza, en la que intervino el presidente de Israel, Simon Peres (FOTO). Erdogan se marchó visiblemente enfadado de la principal sala del Palacio de Congresos del Foro tras reclamar más tiempo en su última intervención alegando que Peres, quien había intervenido previamente, había tenido más tiempo. NOTIMEX/FOTO/SEBASTIAN DERUNGS/COR/POL/ DAVOS09
Vágólapra másolva!
Agyvérzéssel kórházba szállították Simon Pereszt. A helyi média szerint a volt elnök állapota válságos, az életéért küzd.
Vágólapra másolva!

Agyvérzés miatt kórházba vitték Simon Peresz volt izraeli elnököt. Késő estére Peresz egészségi állapota válságosra fordult, az idős politikus "az életéért küzd"- jelentette a tízes tévécsatorna rendkívüli híradása. Közeli családtagjai a kórházban, betegágyánál tartózkodnak.

A volt izraeli elnököt agyvérzéssel szállították kórházba Forrás: NOTIMEX/Sebastian Derungs

A Nobel-békedíjas politikus kórházba szállításakor még eszméleténél volt, de később egészségi állapota rosszabbra fordult, és az izraeli tízes televíziócsatorna beszámolója szerint

mesterséges kómába helyezték,

és lélegeztetőgépre került.

Orvosai a következő órákban komputertomográfiás vizsgálatra készülnek, hogy meghatározzák az agyát ért sérülés mértékét, de műtétet nem kívánnak végrehajtani az idős politikuson.

A 93 éves, a politikai életből 2014-ben visszavonult Peresz szeptember 5-én új szívritmus-szabályozót kapott.

Vérhígítót szedett

Izrael kilencedik államelnöke, volt miniszterelnök délután kezdett orvosának fájdalomra panaszkodni, és ezért a Tel-Aviv melletti Siba kórházba vitték. Ott este hétkor

agyvérzést és szívinfarktust kapott,

ezért átvitték az intenzív osztályra. Állapota az orvosok szerint súlyos, a televízió kommentátora szerint kezelőorvosai nem bizakodóak.

Peresz az év eleje óta szenvedett kisebb-nagyobb egészségi problémákban.

Januárban enyhe szívinfarktuson esett át,

amelyet követően szívkatéterezéssel gyógyították. Tavasszal több alkalommal is kórházba szállították szívproblémák miatt, amelyek ellen nyáron vérhígító szedését írták elő az orvosok. Valószínűleg ez a gyógyszer is felelős agyvérzéséért.

2014-ben vonult vissza

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Twitter-üzenetben kívánt jobbulást a tekintélyes politikusnak. A kormányfő beszélt a kórház igazgatójával, aki a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet szerint tájékoztatta Peresz egészségi állapotáról.

Netanjahu az egész nép nevében kívánt jobbulást Peresznek.

Kedd reggel a népszerű idős politikus még egy videót forgatott a Peresz Békeközpontban, és jó egészségnek örvendett.

Simon Peresz ötvenöt éves politikusi pályafutás után vonult nyugdíjba 2014-ben, miután hét év után leköszönt államelnöki hivatalából. Azóta sem pihent: az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peresz Békeközpont sorsát egyengette.