Az év legerősebb vihara száguld Kína felé

Kaohsziung, 2016. szeptember 14. Tőből kicsavart fák a tajvani Kaohsziung kikötővárosban 2016. szeptember 14-én, miután a Meranti szupertájfun heves esőzésekkel és erőteljes széllökésekkel elérte Tajvan déli részét. (MTI/EPA/Richie Tongo)
Vágólapra másolva!
Elérte Tajvant a Meranti szupertájfun, és szinte teljesen megbénította a mindennapi életet az ország déli részén. Az év legerősebb vihara miatt vörös riasztást hirdettek Kínában.
Vágólapra másolva!

Tajvanon több mint 260 ezer maradt áram nélkül szerdán, és 1500 embert kellett biztonságba helyezni a Saffir-Simpson-féle skálán a legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó trópusi vihar elől.

Az ország déli részén nincs tanítás, bezártak a hivatalok, több mint 370 bel- és külföldi légijáratot töröltek, és nem járnak a vonatok. Eddig két ember sebesült meg. A térségbe erősítésként négyezer katonát és rendőrt vezényeltek – számolt be a CNN

A Merantit kísérő széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 370 kilométert.

Kína felkészül

A tájfun valószínűleg csütörtök hajnalban vonul tovább a szigetországból Kína felé, ahol vörös riasztás van érvényben már szerda hajnaltól.

A vihar elsősorban Kantont és Fucsien veszélyezteti, de összesen hat délkeleti tartományban és Sanghajban vezettek be biztonsági intézkedéseket.

A kínai meteorológia szolgálat figyelmeztetett, hogy 8-13 méter magas hullámok keletkezhetnek a Dél-kínai-tengeren.

Tőből kicsavart fák a tajvani Kaohsziung kikötővárosban Forrás: MTI/EPA/Richie Tongo