Gulyás Gergely: Már Németország szerint is a külső határok védelme a legfontosabb

Gulyás Gergely, országgyűlési alelnök
Gulyás Gergely, országgyűlési alelnök Origo interjú 2015 május 4.
Vágólapra másolva!
A migráció kérdésének megoldásában már Németország is "első számú prioritásként" kezeli az uniós külső határok védelmét - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke szerdán Berlinben német politikusokkal folytatott megbeszéléseit értékelve.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés fideszes alelnöke az állami tévének adott nyilatkozatában kiemelte: az EU jövőjéről pénteken Pozsonyban - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó uniós csúcstalálkozóra készülve "az Európai Unió vezető hatalma, Németország is keresi azt az utat, amely jövőt jelenthet egész Európa számára".

Gulyás Gergely Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jövőt tekintve a migráció kulcskérdés, és most már a németek is "egyértelműen és tisztán látják", hogy az EU-nak vissza kell nyernie azt a képességét, hogy akár hermetikusan le tudja zárni határait, "különben nem fogunk előre jutni, és a migráció problémájára nem lesz megoldás". Ebből a szempontból

és "Magyarország mutatott jó példát" a külső határok védelmében - húzta alá Gulyás Gergely.

Mint mondta, német tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy elítélendő Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter "durva és szélsőséges" nyilatkozata Magyarország uniós tagságának megvonásáról.

Asselborn felelőssége

Jean Asselbornnak "személyesen is komoly felelőssége van abban, hogy amikor tavaly százezrek és milliók érkeztek Európába teljesen kontrollálatlanul, az európai elit az anarchiát ünnepelte, pedig Európa polgárai már akkor látták azt a veszélyt, amely bekövetkezett".

Ezért Jean Asselbornnak szélsőséges nyilatkozatok helyett "önvizsgálatot kellene tartania" - mondta Gulyás Gergely.

Franz Josef Jung, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője hozzátette: Jean Asselborn valószínűleg már belátta, hogy hibát követett el.

A luxemburgi miniszter megnyilvánulása

- a kívánt hatással ellentétes eredményre vezetett - emelte ki a CDU-s politikus, hozzátéve, hogy "gyorsan napirendre kell térni" a nyilatkozat felett, és Európa ügyének előmozdítására kell összpontosítani.

A brexit miatt az uniós tagországok feladata most egy "pozitív jövőperspektíva közös kidolgozása" - mondta Franz Josef Jung.

Hangsúlyozta: gondoskodni kell az uniós külső határok hatékony védelméről, és amíg ez nem biztosított, a belső határokon kell ellenőrzést folytatni, hogy senki ne léphesse át a határokat ellenőrizetlenül.

Gulyás Gergely mások mellett Johannes Singhammerrel, a Bundestag CSU-s alelnökével is tárgyalt. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint egyetértettek abban, hogy "a luxemburgi kormány megnyilatkozásai nem méltóak Európa egységéhez", és Jean Asselborn külügyminiszter nyilatkozata "minden alapot nélkülöző ítélet".

Hozzátették: Németország és Magyarország "erős Európai Uniót akar, nem pedig egy kilépések és kizárásifecsegések által legyengített" uniót, és

Jean Asselborn a Die Welt című német lapban kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A többi között hozzátette, hogy Magyarországon a menekültek távoltartását szolgáló kerítés "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb", a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal", és az ország "nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen".