Szentté avathatják a meggyilkolt francia papot

Jacques Hamel, Franciaország, pap, papgyilkosság, temetés
A picture of Father Jacques Hamel, the 85-year-old priest who was murdered by two jihadists is on display during Hamel's funeral at the Rouen cathedral in northern France on August 2, 2016. A section of pews was set aside for residents of Saint-Etienne-du-Rouvray, the nearby industrial town where the two jihadists, both 19, slit Hamel's throat while he was celebrating mass in an attack that shocked the country as well as the Catholic Church. The church attack came less than two weeks after another attacker ploughed a 19-tonne truck into a massive crowd celebrating Bastille Day in the Riviera city of Nice, killing 84 people and wounding more than 300 others. / AFP PHOTO / POOL / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Jacques Hamel atya mártír volt, aki a hitéért halt meg, és a mártírok boldogok – mondta Ferenc pápa a franciaországi terrortámadásban meggyilkolt pap emlékére tartott misén. A boldoggá avatás megelőzi a szentté avatást, és mivel a francia pap a hitéért halt meg, esetében a szentté avatásához a csodát nem kell bizonyítani. 
Vágólapra másolva!

Az idős francia papot mise közben ejtette túszul, majd gyilkolta meg brutálisan két iszlamista júliusban. Az ő emlékére tartott misén mondta azt Ferenc pápa, hogy az atya, Jacques Hamel "elfogadta a mártíromságot Krisztus oltárán, és a mártírok boldogok".

A boldoggá avatás az első lépés a szentté avatáshoz, és mivel a francia pap a hitéért halt meg, esetében a csodát nem kell bizonyítani – írta az eseményhez kapcsolódóan a Reuters.

"Imádkozzunk érte, hogy adjon számunkra békét, testvériséget és bátorságot, hogy kimondjuk az igazságot, hogy Isten nevében ölni sátáni" – mondta a pápa.

A Vatikán korábbi bejelentése szerint a katolikus egyházfő szeptember 24-én fogadja a szintén júliusi nizzai terrortámadás halálos áldozatainak rokonait is.

Jacques Hamel atya mártír volt, aki a hitéért halt meg – mondta a meggyilkolt papról a pápa Forrás: AFP/Charly Triballeau