A migráció miatt változhat az EU költségvetése

Jean-Claude Juncker
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Az EU hétéves költségvetésének félidei áttekintése keretében az Európai Bizottság 2,5 milliárd euró plusz forrást biztosítana a migrációs válság kezelésére, többek közt egy közös európai határvédelmi szolgálat felállítására. Több pénz jutna a munkahelyteremtésre és a nemzetközi segélyezésre is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság a 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus félidejéhez közeledve közölte változtatási elképzeléseit. Hangsúlyozták, hogy

a módosítások csak átcsoportosításokat jelentenének,

és nem érintenék a költségvetés főösszegeit, amelyet a nemzeti kormányok és az Európai Parlament is jóváhagyott – számol be a Politico.

Jean-Claude Juncker hét eleji, az EU helyzetét értékelő beszédében azt mondta: "Az európai költségvetés a pénzügyi szolidaritás élő bizonyítéka" Forrás: AFP/Frederick Florin

2,5 milliárd eurót fordítanának a migrációs válság kezelésére és biztonsági intézkedésekre, aminek része lenne egy közös európai határvédelmi és parti őrség szolgálat felállítása is. További 2,4 milliárd eurót munkahelyteremtésre és a fiatalokat célzó programokra csoportosítanának át, és ebből jutna olyan stratégiai beruházásokra is, mint az infrastruktúra fejlesztése és a k+f tevékenységek ösztönzése.

1,4 milliárd eurót pedig nemzetközi segélyezésre fordítana a Bizottság, abban bízva, hogy ez hozzájárulhat a migránsok számának csökkentéséhez.

Az EU éves költségvetése körülbelül 140 milliárd euró, ez a tagállamok éves GDP-jének körülbelül 1 százalékát teszi ki. A javasolt változtatások csak a tagállamok és az Európai Parlament jóváhagyásával léphetnek életbe.