100 ezer kisgyerek az éhezés határán

jemen, polgárháború, gyerek, jemeni
Yemeni children pose inside a tent at a makeshift camp housing Internally Displaced Persons (IDPs) who fled their homes due to the ongoing conflict between loyalist forces and Huthi rebels, on April 16, 2016 on the outskirts of the governorate of Sanaa. / AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS
Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerint a polgárháború miatt Jemenben a lakosság fele számára mindennapos nehézséget jelent a megfelelő mennyiségű élelem előteremtése. A másfél éve tartó konfliktusban eddig 10 ezren haltak meg, és 2,8 millió embernek kellett elhagynia az otthonát.
Vágólapra másolva!

Az országban a konfliktus kezdete óta az élelmiszer- és az üzemanyagárak is hatalmasat nőttek, ezért az ENSZ jelentése szerint a 26 milliós lakosság fele, 13 millió ember van az éhezés határán. Al-Hudajdában az alultáplált gyerekeket fogadó 12 kórházi ágy között már hónapok óta nincs üres, csont és bőr gyerekeket hoznak be a szüleik.

Az itt töltött idő azonban csak arra elég, hogy kicsit megerősödjenek, miután kikerültek, a legtöbben ismét kritikus állapotba kerülnek.

Az országban az ENSZ becslései szerint 100 ezer ötévesnél kisebb gyerek van az alultápláltság határán.

Otthonukból elmenekült gyerekek egy szanaai ideiglenes menekülttáborban idén áprilisban Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A polgárháború a világ egyik legszegényebb országának amúgy is nehéz helyzetben lévő részeit sújtja a leginkább. A Vörös-tenger partján fekvő al-Hudajdában a legtöbben a halászatból éltek, de a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásai a város kikötőjét és a hajók nagy részét is megsemmisítették, mivel azt gyanították, hogy a felkelőket támogató Irán a segítségükkel csempész fegyvereket az országba.

Egy anya azt mesélte az AP-nek, hogy

ötéves kisfiának csak egyetlen emléke van: az éhség.

Mióta megszületett, csak szenvedésben volt része – az apa halászként dolgozott, de a polgárháború óta már a korábbi napi 2 dollár előteremtése is megoldhatatlan feladat neki, és még sok száz hasonló sorsú család számára.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita huszik harcolnak a Szaúd-Arábia által pártolt, nemzetközileg elismert Manszúr Abed Rabbó szunnita elnök erői ellen. Az államfő megsegítésére tavaly márciusban alakult katonai szövetség Rijád vezetésével, a koalíció elsősorban légi hadjárat révén nyújt támogatást Hádi erőinek. A szemben álló erők az utóbbi hónapokban Kuvaitban tárgyaltak a konfliktus politikai rendezéséről – érdemi eredményt nem értek el.