Brüsszel nem vonja vissza a kvótákat

Horizontal European Commission's President Jean-Claude Juncker arrives to make his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2016.  / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
Hiába értelmezték úgy baloldali képviselők Jean-Claude Juncker szavait, az Európai Bizottság elnökének szóvivője cáfolta, hogy feladnák a kvótákat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy menekültügyben az uniós tagállamok közti szolidaritásnak szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni. Ezt többen úgy értették, hogy visszavonhatják a kötelező újraosztási rendszerről szóló javaslatot, amiről az október 2-i népszavazás szól Magyarországon.

Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Frederick Florin

Margaritisz Szkinász, a Bizottság elnökének szóvivője a BruxInfo kérdésére megerősítette: Nincs változás az Európai Bizottság és elnökének álláspontjában a menedékkérők tagállamok közötti kötelező elosztására vonatkozóan.

Szkinász szerint főnöke csak arra emlékeztetett, hogy az EU egy olyan projekt, amit nem lehet diktálni és törvényekkel elfogadtatni, hanem csak akkor van értelme, ha az emberek szívügyüknek tekintik. A szolidaritás pedig kifejezi az egész uniós vállalkozást.

„Ő arra hívott fel, hogy a szolidaritást nem csak a gyakorlatban kellene alkalmazni, de a lelkekben is érezni kell" - hangsúlyozta