Assange feladná magát, ha az informátora kegyelmet kapna

2016.09.16. 05:44

Feltételhez köti a Wikileaks alapítója, hogy feladja magát, és amerikai börtönbe menjen. Julian Assange akkor tenné meg mindezt, ha az amerikai elnök megkegyelmezne informátorának, Bradley Manningnek.

Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója felajánlotta, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, amennyiben Barack Obama amerikai elnök megkegyelmezne "informátorának", Bradley Manningnek. A CNN hírtelevízió szerint a Wikileaks Twitter-oldalán jelent meg az erre utaló üzenet. 

Ha Obama kegyelemben részesíti Manninget, Assange beleegyezik abba, hogy amerikai börtönbe menjen, annak ellenére, hogy ez egyértelműen törvénytelen"  – olvasható a bejegyzésben. Assange ügyvédje, Barry Pollack megerősítette, hogy az ügyletnek része lenne Manning szabadon engedése.

Julian Assange, a Wikileaks szivárogtató portál alapítójaForrás: AFP/Leon Leal

Az amerikai igazságügyi minisztérium azonban egyelőre nem kapott ajánlatot Assange-tól. Bradley Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Most egy katonai börtönben raboskodik. 

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik – a követség negyedik éve biztosít neki politikai menedéket.  Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange elutasítja a vádakat. Az Egyesült Államokban viszont a szivárogtatás miatt halálra is ítélhetik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK