Orbán: Nem sikerült megváltoztatni az EU bevándorláspolitikáját

Havasi Bertalan; Orbán Viktor
Pozsony, 2016. szeptember 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő sajtótájékoztatót tart az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozója után Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint sikertelen volt az EU-csúcs abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni az unió önsorsrontó és naiv bevándorláspolitikáját. Azt viszont sikerként értékelte, hogy Bulgária támogatást kap a határvédelemhez.
Vágólapra másolva!

A pénteki pozsonyi EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok vezetőinek informális csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón Pozsonyban.

Önsorsrontó és naiv

A kormányfő kiemelte:

továbbra is a korábbi „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az unióban,

most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán.

Orbán Viktor azt mondta, nem sikerült megváltoztatni az EU önsorsrontó és naiv bevándorláspolitikáját Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Bulgária támogatást kap

Orbán Viktor ugyanakkor sikernek nevezte, hogy határoztak arról: Bulgáriának mindenképpen támogatást kell adni, konkrét döntések születtek a segítségnyújtásról, hiszen a bolgár határon a nyomás nő, és a védekezés költségei jelentősek.

Szívóhatás Németországból

A miniszterelnök kijelentette:

amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás.

Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg – magyarázta. Hozzátette: amíg ez a két ország nem változtat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat.

Újabb egyeztetés Bécsben

Orbán Viktor kitért rá: legközelebb szeptember 24-én Bécsben egyeztetnek,

az eseményen a balkáni útvonalon érintett országok is részt vesznek,

és ott tesznek kísérletet a mostani elhibázott bevándorláspolitika megváltoztatására.