Az EU vezetői megegyeztek a jövő menetrendjéről

MERKEL, Angela
Berlin, 2016. július 28. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben 2016. július 28-án, ahol egy kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő az iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szerint az együttműködésre törekvés jellemezte a pozsonyi EU-csúcsot. A tagállamok vezetői megállapodtak annak menetrendjéről, hogyan kezelje az unió a menekültválságot és a brexitet, a konkrét lépéseket várhatóan 2017 márciusára dolgozzák ki.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós tagországok közti együttműködésre törekvés jellemezte a Pozsonyban szeptember 16-án, pénteken tartott csúcstalálkozót, amelyen a 28 európai uniós tagország közül 27-nek a vezetője vett részt – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a megbeszélés után.

Kész a menetrend

Francois Hollande francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a találkozón menetrendet fogadtak el a júniusi brit népszavazás után, illetve a menekültválság miatt szükségessé vált lépésekről. Ennek értelmében – több közbülső lépcső után –

jövő márciusra készülnek el a konkrét tervek a teendőkről.

Bevándorlás és biztonság

A menetrend céljai között említette Merkel az illegális bevándorlás csökkentését, valamint a külső és belső biztonság növelését.

A pozsonyi találkozó kiindulása egy intenzívebb, szélesebb munkának – szögezte le.

Más megoldást kell keresni, ha nagy az ellenállás

Minden európai uniós tagországnak törekednie kell arra, hogy megoldást találjanak a bevándorlási hullám csökkentésére - jelentette ki Angela Merkel a visegrádi országok előterjesztésére reagálva.

A négy ország egyebek között "rugalmas szolidaritást" szorgalmazott az unióban a migrációs válság kezelésére, vagyis azt, hogy a menekültbefogadási képesség megítélésében vegyék figyelembe az uniós tagállamok gazdasági fejlettségét is. Hangsúlyozták a biztonsági együttműködés és az EU-n belüli védelmi együttműködés fontosságát is.

Merkel a téma kapcsán kifejtette azt is, hogy

ha valamilyen elképzeléssel szemben túlságosan széles körű ellenállás mutatkozik, akkor más módokat kell keresni,

hogy felül tudjanak kerekedni a nehézségeken.

A külső határok védelme

Francois Hollande francia köztársasági elnök egyebek között azt hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a külső határok védelmére.