Csapra verték az Oktoberfestet

Oktoberfest őszi müncheni sörfesztivál sör münchen német
München, 2016. szeptember 17. Az őszi müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest résztvevői Münchenben 2016. szeptember 17-én, az esemény nyitónapján. Az immáron 183. alkalommal megrendezésre kerülő Oktoberfestet szeptember 17. és október 3. között rendezik. (MTI/EPA/Andreas Gebert)
Vágólapra másolva!
Két ütéssel nyitotta meg a müncheni sörfesztivált Dieter Reiter főpolgármester: 183. alkalommal rendezik meg az Októberfestet, amit a terrorfenyegetettség miatt idén különleges biztonsági intézkedések kísérnek.
Vágólapra másolva!

Két ütéssel verte csapra az Oktoberfest első hordó sörét a müncheni főpolgármester, Dieter Reiter – ezzel szombaton elstartolt a 183. müncheni sörfesztivál, ami várhatóan október 3-áig tart majd.

183. alkalommal rendezik meg az Oktoberfestet Forrás: MTI/EPA/DPA/Andreas Gebert

Elkerített népünnepély

A Terézia réten megnyitott fesztivált a terrorveszély miatt idén fokozott biztonsági intézkedések előzték meg – a hatóságok ugyan nem tudnak konkrét fenyegetésről, de a támadás lehetőségére is felkészültek. Az egyik legfontosabb változás, hogy

a 35 hektáron megrendezett Oktoberfestet kerítésekkel teljesen leválasztották környezetétől,

és az utolsó nyitott szakaszt mozgatható kerítés őrzi.

A bejáratoknál jelenleg 450 biztonsági ember felügyeli a látogatóforgalmat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Biztonságiak, rendőrök mindenütt

A bejáratoknál jelenleg 450 biztonsági ember felügyeli a látogatóforgalmat, a tömegben 600 rendőr járőrözik majd, és 30 biztonsági kamerán át figyelik az eseményeket – az is szigorítás, hogy idén már nem lehet 3 liternél nagyobb űrtartalmú táskát bevinni a fesztivál területére.

A biztonsági lépések miatt sokan csak Oktoberfestungnak (kb. Oktoberfesti-várnak) nevezik a sörös rendezvényt, összevonva a fesztivál nevét a die Festung (erődítmény) szóval.

Az Oktoberfestet egyébként 1819 óta rendezik meg évente, és eddig 24 alkalommal maradt el járványok vagy háborúk miatt.