Osztrák kerítés a magyar határon: még csak előkészület, nem építkezés

Hegyeshalom, 2016. szeptember 19. Jelölőoszlopok a magyar-osztrák határon Hegyeshalom közelében 2016. szeptember 19-én. Az osztrák hatóságok elkezdték kijelölni Hegyeshalomnál a magyar-osztrák határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Előkészületi munkálatok zajlanak az osztrák–magyar határon – mondta Helmut Greiner burgenlandi rendőrségi szóvivő az MTI-nek hétfőn, miután a híradások szerint az osztrák hatóságok elkezdték kijelölni az osztrák–magyar határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát Hegyeshalomnál.
Vágólapra másolva!

A szóvivő tájékoztatása szerint az ausztriai B10-es út és az A4-es osztrák autópálya határ menti szakaszánál a tervek szerint összesen 1,6 kilométer hosszúságban szúrnák le a karókat, azonban „építkezésről nincs szó”.

– mondta Helmut Greiner.

Jelölőoszlopok a magyar–osztrák határon Hegyeshalom közelében Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Arról is beszélt, egyelőre nem lehet tudni, hogy az előkészületi munkálatok meddig tartanak, azonban már megegyeztek az érintett földterületek tulajdonosaival, hogy a rendőrség szükség esetén bérbe vegye a földjüket.

Az illetékes az MTI-vel azt közölte, hogy a burgenlandi határszakaszon érkezők száma az utóbbi időszakban nem emelkedett, az intézkedés nincs összefüggésben a határon átlépő menekültek számával.

A rendőrség korábbi közlése szerint Burgenlandban 2015 első hat hónapjában 117, addig 2016 első fél évében 84 embercsempészt állítottak elő. A csempészek javarésze magyar, román és pakisztáni volt. A tavalyi év első hat hónapjában 4500 illegális bevándorlót tartóztattak fel, míg idén januártól júniusig 4500-an utaztak érvényes dokumentumok nélkül. A legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkeztek.

Nem kerítés, „csak határirányítási rendszer”? Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A burgenlandi rendőrség idegenrendészeti osztályának vezetője, Christian Knopf az APA osztrák hírügynökségnek hétfőn megerősítette, hogy az osztrák–magyar határszakasz ausztriai oldalán építkeznek. Azonban tájékoztatás szerint

nem kerítés készül, csak egy határirányítási rendszer előkészületi munkálatai zajlanak.

A nickelsdorfi (Miklóshalma) határszakasz ausztriai oldalán felállítottak továbbá 130 konténert, ahol a menekültek regisztrálhatnak, és menedékkérelmüket bejelenthetik. A szóvivő tájékoztatása szerint ezt a részt biztonsági okokból kerítéssel zárták körbe, mivel az építkezés során előfordult, hogy be akartak ode törni.