Egyre több tinédzser kaszinózik online

pókR
Woman playing online poker
Vágólapra másolva!
A 15-16 évesek 23 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt héten játszott online valamilyen szerencsejátékot – áll egy most közzétette EU-s kutatásban. Ezzel a tinédzserek körében az online szerencsejáték lassan már kezd nagyobb problémává válni, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.
Vágólapra másolva!

Az 15-16 éves európai fiúk negyede játszott az elmúlt évben online szerencsejátékot,

12 százalékuk pedig rendszeresen, havi 2-4 alkalomnál többször játszik

– áll az európai fiatalok káros szokásait vizsgáló Espad-projekt friss jelentésében. Az online fogadás a legnagyobb problémát Horvátországban, Cipruson, Finnországban, Görögországban, Montenegróban és Szlovéniában jelenti. A lányok körében sokkal kevésbé népszerű az online játék, csak 5 százalékuk próbálkozott ezzel tavaly.

Forrás: Photononstop/Nathan Alliard

A fiatalok életének még az öt év ezelőtti helyzethez képest is sokkal szervesebb részévé vált az internet:

átlagosan a hét majdnem hat napján interneteznek.

A közösségi média használatában a lányok az aktívabbak: 83 százalékuk válaszolta, hogy az elmúlt hét legalább négy napján aktív volt, a fiúk körében a megkérdezettek 73 százaléka mondta ezt.

Pozitív irányban változnak viszont az alkoholfogyasztási és dohányzási szokások. A válaszolók 54 százaléka állítása szerint sohasem dohányzott, és csak 21 százalékuk válaszolta, hogy dohányos.

A 10 évvel ezelőtti 56 százalékhoz képest pedig 10 százalékponttal kevesebben mondták azt, hogy ittak alkoholt az elmúlt hónapban.

A kutatók azonban megjegyzik: az esetenkénti jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás továbbra is nagy problémát jelent a korosztályban.

A korosztály drogfogyasztási szokásai nem változtak jelentősen,

a fiatalok 18 százaléka mondta, hogy életében legalább egyszer élt illegális kábítószerrel.

A legnépszerűbb ezek közül továbbra is a marihuána. Új jelenség viszont a dizájner drogok terjedése – ilyet a tinédzserek 4 százaléka próbált már, ami több, mint ahányan LSD-vel vagy kokainnal éltek.

A kutatás során négy év alatt Európa 35 országában összesen 35 ezer 15-16 évest kérdeztek meg. Az első hasonló felmérés 1995-ben történt.