Kiderült, mit néztek égésnyomnak a maláj gép roncsain

Blaine Gibson kutató
US amateur investigator Blaine Gibson speaks to the media after a meeting with the Australian Transport and Safety Bureau and the Joint Agency Coordination Centre in Canberra on September 12, 2016. The US amateur investigator handed possible debris from missing flight MH370 to Australian officials on September 12, saying several pieces had been blackened by flames, raising the idea of a flash fire onboard. / AFP PHOTO / MARK GRAHAM
Vágólapra másolva!
Nem égésnyomok, csak valamiféle gyanta nyomai vannak az eltűnt maláj gép megtalált roncsdarabjain az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálatai szerint. A darabokat valóban érte hő, de jóval a gép lezuhanása után, és csak kis részen. Továbbra sincs rá bizonyíték, hogy a gép égett volna a lezuhanása előtt.
Vágólapra másolva!

„A találgatásokkal szemben az első vizsgálatok alapján nincs rá bizonyíték, hogy a tárgyakat hő vagy tűz érte volna” a gép lezuhanása előtt – mondta Darren Chester ausztrál közlekedési miniszter az eltűnt maláj gép két roncsdarabjáról, amikről megtalálójuk azt feltételezte, hogy tűzben voltak.

Nem tűz, csak gyanta nyomai

Az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálata szerint

a sötét csíkok a két roncsdarabon nem égésnyomok, hanem valamilyen gyantából származnak.

A daraboknak égett szaguk volt, de a hatóság szerint csak megtalálásuk előtt nem sokkal (vagyis jóval a gép eltűnése után) érte őket hő, ráadásul csak kis részükön, írja a BBC.

Vagyis továbbra sincs rá bizonyíték, hogy a gép égett volna a lezuhanása előtt,

a darabokat valószínűleg az után érte tűz, hogy a tenger partra mosta őket.

Ez lett volna a legjobb nyom

A két roncsdarabot (három másikkal együtt) Blaine Gibson roncsvadász találta Madagaszkáron. Szakértők már megtalálásuk után közvetlenül arra figyelmeztettek, hogy még ha biztos is lenne, hogy tűz érte a darabokat, akkor sem egyértelmű, hogy az a gép lezuhanása előtt vagy után történt.

Ha bebizonyosodott volna, hogy a maláj gépen tűz volt, mielőtt lezuhant, akkor az lett volna a legjobb nyom a katasztrófa okairól.

239 ember tűnt el a géppel

A maláj légitársaság MH-370-es járata Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 2014 márciusában, 239 utassal a fedélzetén, amikor nyoma veszett.

Feltételezések szerint az Indiai-óceán déli részén zuhanhatott le, miután letért az útvonaláról.

A gépből már számtalan roncsdarab előkerült, de lezuhanásának helye és körülményei mind a mai napig ismeretlenek.