Lemondott a román hírszerzés vezetője

UNGUREANU, Mihai Razvan avatás beszél címer díszdoktor FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM
Pécs, 2012. december 13. Mihai Razvan Ungureanu korábbi román miniszterelnök beszédet mond, miután a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták az egyetem ünnepi szenátusi ülésén 2012. december 13-án. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Vágólapra másolva!
Lemondott hivataláról hétfőn Mihai Razvan Ungureanu, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, aki tavaly júniusban kezdte meg második mandátumát a kémszolgálat élén. Távozásának oka egyelőre nem ismert.
Vágólapra másolva!

A román elnöki hivatal szóvivője közölte: Klaus Iohannis államfő elfogadta Ungureanu lemondását, a szolgálat ideiglenes vezetését pedig helyettesére, Silviu Predoiu tábornokra bízta.

Mihai Razvan Ungureanu Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A román hírtelevíziók szerint lemondása összefügghet azzal, hogy a SIE tavasszal nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruta Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjével. A főügyész a román közéleti szereplőket is érintő panamai offshore-botrány idején egy interjúban arra panaszkodott, hogy a SIE - a többi román titkosszolgálattal ellentétben - nem segíti a vádhatóság munkáját, az utóbbi években a DNA egyetlen jelentést sem kapott a SIE-től.

Miután a kémszolgálat csípős hangvételű közleményben úgy válaszolt, hogy a SIE nem kémked román állampolgárok után, mint annak idején a Securitate, Klaus Iohannis államfő hivatalába kérette a két intézményvezetőt és véget vetett a nyilvánosság előtt zajló vitának.

Politikai ambíciók?

Az elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy Ungureanut politikai ambíciói vezérelték a lemondásban, és indulni akar a decemberi parlamenti választásokon. Volt pártja, a PNL társelnöke, Alina Gorghiu azonban cáfolta, hogy erről egyeztetett volna a SIE igazgatójával, hozzátéve: nem is ért egyet azzal, hogy egy titkosszolgálati vezető távozása után azonnal politikai szerepet vállaljon.

Abban azonban a megszólaltatott elemzők egyetértettek, hogy az utóbbi időben elhidegült a viszony Klaus Iohannis államfő és a SIE igazgatója között és csak idő kérdése volt, hogy Ungureanu távozzon a kémszolgálat éléről.

Második ciklusát töltötte

Ungureanu először 2007-2012 között vezette a SIE-t, korábban (2004-2007) Románia külügyminisztere, 2012-ben pedig néhány hónapig az ország miniszterelnöke volt. 2015 júniusában az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora volt, amikor a parlament másodszor is megszavazta kinevezését a SIE élére.

A román titkosszolgálatok élére az államfő jelöl vezetőt, kinevezését pedig a parlamentnek kell megszavaznia.