Irina Bokova továbbra is jelölt az ENSZ-főtitkári posztra

Vágólapra másolva!
Szófia pedig már nem őt, az UNESCO bolgár igazgatóját támogatja, hanem mást.
Vágólapra másolva!

Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója továbbra is jelölt az ENSZ-főtitkári posztra, holott Szófia már nem őt, hanem Krisztalina Georgieva uniós biztost támogatja. Erről Gerard van Bohemen új-zélandi ENSZ-nagykövet, a Biztonsági Tanács (BT) soros elnöke beszélt.

Eléggé zavaros a helyzet

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy országa Krisztalina Georgievát, az Európai Bizottság jelenlegi költségvetésért és humánerőforrásokért felelős alelnökét jelöli az ENSZ-főtitkári tisztségre, miután korábbi jelöltje, Irina Bokova nem kapott kellő támogatottságot BT-ben.

Áder János magyar államfő felszólal az ENSZ-ben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szófiában azonban azt is közölték, hogy Bokovának magának kell eldöntenie, hogy ennek ellenére versenyben marad-e. Gerard van Bohemen szerint a BT jogászoktól kért tanácsot a kialakult helyzet miatt, és kiderült, egy adott ország nem is vonhatja vissza a jelöltjét, ha a jelölt ezt nem akarja.

- mondta Van Bohemen, aki szerint a jogi okfejtés után egy BT-tagnak sem volt kifogása az ellen, hogy két bolgár nő is jelölt legyen.

Több mint ötven ország azért kampányol, hogy első alkalommal nőt válasszanak meg főtitkárnak.

A jelöltek fele nő, közülük Bokova a legnépszerűbb, de ő is csak a hatodik helyen futott be a nem hivatalos szavazáson, pedig maga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is úgy tartja, ideje egy női főtitkárnak.