Erdogan: Törökország EU-csatlakozása "a játék végéhez ért"

2016.10.01. 20:30

A török elnök szerint országa készen áll arra, hogy az Európai Unió tagja legyen. Recep Tayyip Erdogan szerint a végéhez ért Törökország 53 éve húzódó európai uniós csatlakozási folyamata, ugyanakkor az ehhez szükséges 35 fejezetből 2005 óta csak egyet sikerült lezárni Brüsszellel.

"A játék végéhez ért" Törökország 53 éve húzódó európai uniós csatlakozási folyamata, nyílt beszédre várunk, nem szükséges köntörfalazni - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában, a parlamenti ülésszak kezdetén tartott beszédében. Az államfő kijelentette: ha Brüsszel megadja nekünk a teljes jogú tagságot, semmi akadálya, mi készen állunk".

"Nincs és nem is lesz gondunk az Európai Unió normáival, az emberi jogokkal, a jogállamisággal. Ezeknek nem az EU kérésére teszünk eleget, hanem mert saját állampolgáraink megérdemlik" - fogalmazott. Megjegyezte: Törökországgal vagy Törökország nélkül, a döntés az unión áll.

Recep Tayyip ErdoganForrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Turkish Presidency / Yasin Bulbu

Erdogan emlékeztetett: október fontos az EU-s kapcsolatok szempontjából, ebben a hónapban kell életbe lépnie a török állampolgárok schengeni vízummentességének. Ha azonban megnézzük az elmúlt időszak uniós nyilatkozatait, nem akarják betartani az ígéretüket - hívta fel a figyelmet.

Az Európai Unió márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni az Európába irányuló menekülthullámot.

Lassan haladnak
A 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de azóta csak 16 fejezetet sikerült megnyitni a 35-ből, és ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni.