A kormány tavasszal indítja be a brexitet

summit diplomacy politics Horizontal
Theresa May
Vágólapra másolva!
A brit kormány tavasszal kezdeményezi a parlamentben annak az 1972-ben kelt törvénynek a hatályon kívül helyezését, amelynek alapján Nagy-Britannia csatlakozott az európai közösséghez - mondta egy vasárnapi lapinterjúban a brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Theresa May a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak kijelentette: a kormány a jövő évi törvényhozási évad programját vázoló királynői beszédben, vagyis 2017 tavaszán terjeszti elő hivatalosan az 1972-es csatlakozási törvény visszavonását. Ez a jogszabály rögzíti ma is Nagy-Britannia EU-tagságát.

Theresa May lapinterjúban vázolta fel, hogy mi lesz Forrás: AFP/POOL

A törvény visszavonása az első szakasza lesz annak a folyamatnak, amelynek végére Nagy-Britannia „ismét szuverén és független országgá válik” - mondta.

Azt azonban továbbra sem árulta el, hogy Nagy-Britannia mikor jelenti be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza a kilépési folyamatot. Utalt viszont arra, hogy nem várja meg vele a 2017 szeptemberében esedékes németországi parlamenti választásokat.

Uniós vélemények szerint ugyanakkor a német választások előtt aligha kezdődnek el az érdemi kilépési tárgyalások.