300 kilométeres széllökésekkel érkezett meg a Chaba tájfun

Vágólapra másolva!
Viharos széllökések kíséretében, erős hullámokat korbácsolva haladt el a japán Okinava sziget mellett keddre virradóra a Chaba névre keresztelt tájfun. Az ítéletidő miatt több száz embert evakuáltak, iskolákat és boltokat zártak be, számos járatot töröltek.
Vágólapra másolva!

Az idei év 18. tájfunja reggelre elhagyta Okinava prefektúra térségét, de a tenger a kora délutáni órákban is viharos volt, illetve az északabbra fekvő, Kagosima prefektúrához tartozó Amami sziget környékén.

Az okinavai meteorológiai szolgálat kedd reggel feloldotta az előző napi riasztást. Hétfőn a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 300 kilométert, több mint kétszáz járatot kellett törölni a prefektúra déli részén fekvő Naha repülőtéren, nyolcszáznál több embernek kellett elhagynia otthonát.

Mintegy 3700 háztartásban voltak áramkimaradások a vihar miatt.

A meteorológiai szolgálat szerint a tájfun a Kelet-kínai-tengeren halad északi-északnyugati irányban óránkénti húsz kilométeres sebességgel, 270 kilométeres széllökések kíséretében. A vihar várhatóan szerda reggel éri el a japán Kjúsú sziget északi vagy a Koreai-félsziget déli részét.