Clinton nyerésre áll a csatatereken

TOPSHOTS Horizontal Large images of Democratic nominee Hillary Clinton and Republican nominee Donald Trump are seen on a CNN vehicle, behind asecurity fence, on September 24, 2014, at Hofstra University, in Hempsted, New York.
The university is the site o
Órákon belül kezdődik a vita
Vágólapra másolva!
Az első elnökjelölti vitával Hillary Clinton növelni tudta előnyét Donald Trumppal szemben az országos felmérésekben, és ami sokkal fontosabb, jól áll azokban a „csatatér”-államokban, amelyeken az elnöki szék sorsa múlik majd. Trumpnak Florida nélkül esélye sincs a győzelemre, de Clinton ott is vezet. Ha most lenne a választás, Clinton nagy előnnyel nyerne.
Vágólapra másolva!

Az első elnökjelölti vita után készült közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Hillary Clinton demokrata jelöltnek sikerült elhúznia Donald Trump republikánus jelölttől a legtöbb csatatérállamban (a bizonytalan államokban). A Politico.com átlagot számolt a vita után készült felmérések alapján, eszerint Clinton a 11 csatatér közül 9-ben vezet.

Ha az elnökválasztás most vasárnap lenne, Clinton szinte biztosan megszerezne 302 elektori szavazatot, míg Trump csak 215-öt,

vagyis kényelmesen megnyerné a választást.

Nem közvetlenül választanak elnököt

Az amerikai elnökválasztási rendszerben a szavazópolgárok nem közvetlenül az elnökjelöltekre voksolnak, hanem elektorokra, akik egyik vagy másik jelöltet támogatják. Minden tagállam annyi elektorral járul hozzá az elnökválasztáshoz, ahány képviselője van a törvényhozás két házában. Jelenleg összesen 538 elektori hely van, az elnökválasztást az a jelölt nyeri, akinek sikerül legalább 270 elektori voksot begyűjtenie.

A csatatereken Clinton áll jobban

A Politico átlagszámítása szerint a csataterek közül Clinton vezet:

  • Coloradóban (4,6 százalékkal),
  • Floridában (3,2 százalékkal),
  • Michiganben (6,8 százalékkal),
  • Nevadában (0,6 százalékkal),
  • New Hampshire-ben (7 százalékkal),
  • Észak-Karolinában (0,6 százalékkal),
  • Pennsylvaniában (3,6 százalékkal),
  • Virginiában (7,6 százalékkal),
  • Wisconsinban (5,8 százalékkal).

Ezzel szemben Trump csak két csatatéren van előnyben:

  • Ohióban (4,6 százalékkal),
  • Iowában (3,2 százalékkal).

Clinton előnye ráadásul nem elhanyagolható a legtöbb csatatéren, ahol vezet, a kilenc állam közül hatban 3 százaléknál nagyobb a fölénye.

Trump Florida nélkül nem lehet elnök

A Politico elemzése szerint, ha Clinton meg tudja szerezni Floridát, akkor Trumpnak esélye sincs a Fehér Házra. Florida népes állam, így 29 elektori hellyel rendelkezik; ennél többel csak a republikánus fellegvár Texas (38-cal) és a demokrata fellegvár Kalifornia (55-el).

Trumpnak viszont Florida önmagában nem lenne elég a csataterek közül,

a győzelemhez szüksége lenne mellette Nevadára vagy Észak-Karolinára (melyekben jelenleg fej fej mellett áll a két jelölt), illetve legalább egy olyan csatatérre, ahol Clinton magabiztosan vezet: Pennsylvaniára, Coloradóra vagy Michiganre.

A legutóbbi, 2012-es elnökválasztás eredménye az államok elektorszámával együtt Forrás: Wikipedia

Clinton országosan növelte előnyét

Az országos felmérések alátámasztják azt a képet, amely szerint az első elnökjelölti vitával Clintonnak sikerült megerősítenie vezetését Trump előtt. A vita után a Fox News 3 százalékos előnyt mért neki, a CNN 5 százalékost, míg a CBS 6 százalékost.

Ez a Fox saját mérésein belül 2 százalékos javulás Clinton részéről, a CNN-én belül 7 százalékos, a CBS-ében 4 százalékos.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy az országos népszerűség az amerikai elnökválasztási rendszer sajátosságai miatt nem döntő. A győztes jelöltnek az elektori voksok többségét kell megszereznie, ami akár amellett is lehetséges, ha országos összesítésben kevesebb választó szavaz rá, mint a második helyezettre.

Ráadásul

az elnökválasztás napjáig hátra van öt hét, még két elnökjelölti vita, vagyis a verseny korántsem lefutott.

Ugyanakkor a dolgok (különösen, ami az elektori szavazatokat illeti) jelenlegi állása szerint Clinton jó eséllyel készülhet az Ovális Iroda elfoglalására.

A nézők szerint Clinton nyerte az első vitát

Az első vita központi témái egyébként a terrorizmus, a gazdaság és a faji problémák voltak, itt írtunk róla bővebben.

A vitát a megítéléséről készült felmérések alapján Clinton nyerte.

A CNN kutatása szerint a nézők 62 százaléka szerint Clinton szerepelt jobban,

és csak 27 százalék látta úgy, hogy Donald Trump nyerte az első vitát.

Az első vitát Clinton nyerte, és a fontos államokban jobban áll, mint Trump Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az elemzők szerint Clinton volt a jobb

Általában az a vélemény alakult ki a kommentátorokban és az elemzőkben, hogy Hillary Clinton jobban állta a sarat, mint Donald Trump, bár mind a Fox Newson, mind a CNN-en megszólaló kommentátorok úgy látták, hogy a gazdaságpolitikai kérdésekben és az afroamerikaiakkal kapcsolatos problémák megítélésében Donald Trump volt a jobb és a meggyőzőbb, míg a külpolitikai és nemzetbiztonsági ügyek megvitatásában Hillary Clinton csillogtatta meg jobban a felkészültségét.

A The Wall Street Journal szerint teljesítményével Trump a saját táborát megerősítette, ám az ingadozókat és a még bizonytalan szavazókat valószínűleg nem sikerült megnyernie magának.