Meggondolhatta magát a lengyel kormány az óriássztrájk miatt abortuszügyben

Varsó, 2016. október 3. A teljes abortusztilalom tervezett bevezetése ellen sztrájkkal tiltakozó nők ezrei vonulnak Varsóban 2016. október 3-án. Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)
Vágólapra másolva!
A lengyel oktatási miniszter szerint a kormány elgondolkozott, és alázatot tanult a több millió tüntető miatt, megjegyzése arra utal, hogy mégsem fogják támogatni a teljes abortusztilalom bevezetését. Lengyelországban már most is csak kivételes esetekben engedélyezett az abortusz, a szabályozás szigorítása ellen milliók tüntettek.
Vágólapra másolva!

A tüntető nők miatt „elgondolkoztunk, és alázatot tanultunk” – mondta Jaroslaw Gowin, a lengyel kormány tudományért és felsőoktatásért felelős minisztere. A tárcavezető

nyilatkozata arra utal, hogy a lengyel kormány mégsem fogja támogatni a teljes abortusztilalom bevezetését,

írja a Guardian.

Most is csak kivételes esetben engedik

Lengyel életvédő szervezetek olyan törvénymódosítás-javaslatot nyújtottak be, ami minden esetben megtiltaná az abortuszt. Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Az életvédőknek a parlamentben jelenleg tárgyalt tervezete megszüntetné ezt a három kivételt, és lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését.

Akár 5 év börtönt is kiszabhatnának rájuk.

Fekete hétfő

A tervezet támogatása miatt számos nemzetközi szervezet tiltakozott a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártnál, Lengyelországban pedig milliók demonstráltak október 3-án, hétfőn.

A demonstrálók fekete ruhába öltöztek, azt szimbolizálva, hogy saját jogaikat gyászolják.

A fekete hétfő elnevezésű, interneten meghirdetett polgári tiltakozáshoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. A szervezők szerint az országban hatmillióan csatlakoztak hozzájuk.

A teljes abortusztilalom tervezett bevezetése ellen sztrájkkal tiltakozó nők ezrei vonultak Varsóban Forrás: MTI/PAP/Radek Pietruszka

A kormánypárt küszöbén is tüntettek

Varsóban egy népesebb csoport többek között a kormánypárt székhelye előtt gyűlt össze. A fütyülő, kiáltozó tüntetők

„Az én testem, az én ügyem”, „A törvényes abortusz hiánya gyilkol” és „A testem nem inkubátor” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

Közösségi portálokon is sokan támogatták a tiltakozást, több munkaadó olyan bejegyzést tett fel, amelyben jóváhagyta a nála munkaviszonyban álló nők hétfői távolmaradását, a tüntetéseken való részvételüket.