Egy bennfentes szerint Moszkva finanszírozza az ukrán szakadárokat

rubel
Vágólapra másolva!
Orosz pénzből fizetik a nyugdíjakat és a közszolgák bérét a két ukrajnai szakadár területen, állítja az egyik szakadár kormány exminisztere. Szerinte a szakadárok több pénzt kapnak Moszkvától, mint amennyit helyben be tudnak szedni adókból. Oroszország tagadja, hogy pénzt adna a szakadároknak, a szakadár kormányok nem árulták el, honnan származnak a bevételeik.
Vágólapra másolva!

Az egyik szakadár kelet-ukrajnai régió egy volt magas rangú tisztségviselője szerint Oroszország közvetlenül finanszírozza a nyugdíjakat és a közszférában dolgozók fizetését a szakadár területeken.

Moszkva ezzel szemben korábban azt állította, nem támogatja pénzzel a szakadár kormányokat, így nincs hatással arra, hogy a szakadárok békét kötnek-e Kijevvel.

Miniszter volt Donyeckben

A magas rangú tisztviselő, Alexander Kodarovszkij

a Donyecki Népköztársaság állambiztonsági minisztere, majd a biztonsági tanács titkára volt,

mielőtt kirúgták, mert vitába keveredett a régió vezetőjével. A Reutersnek adott interjújában egyértelműen azt állította, hogy Oroszország elsősorban a donyecki és luhanszki nyugdíjakat és a közszféra kiadásait finanszírozza.

„Külső segítség nélkül lehetetlen fenntartani a területeket, még a leghatékonyabb adóztatás mellett is.

– mondta Kodarovszkij.

Az ukrán állam már nem fizeti a szakadár területeken élők nyugdíját és a területeken dolgozó közszolgák bérét.

Az orosz kiadások ötöde titok

A hivatalos orosz költségvetési adatokban nem szerepel kifizetés a szakadár ukrán területekre, igaz ugyanakkor, hogy

a költségvetési kiadások ötöde titkos.

A donyecki kormány egyik szóvivője azt mondta, a költségvetési számokat biztonsági okokból nem közölhetik. A Luhanszki Népköztársaság pénzügyminisztériuma nem reagált a Reuters kérdéseire.