Az ENSZ BT támogatja Guterres főtitkári jelölését

politics Horizontal UN SPEAKER
António Guterres komoly esélyekkel indul
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan támogatja António Guterres főtitkári jelölését, így a portugál politikus januártól válthatja a világszervezet élén a dél-koreai Ban Ki Mun-t, aki kitűnő utódnak tartja őt.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatja, hogy António Guterres legyen a világszervezet következő főtitkára. A volt portugál kormányfő, António Guterres kinevezéséről a végső döntést az ENSZ közgyűlése hozza meg, a szavazás azonban ezek után már csak formalitás.

António Guterres megválasztása most már szinte borítékolható Forrás: AFP/Kena Betancur

Így január elsejétől a dél-koreai Ban Ki Mun után szinte bizonyosan António Guterres irányíthatja majd a világszervezetet. Guterrest rendhagyó módon választották ki: a főtitkári posztot most először pályáztatták, és a pályázók a közgyűlés előtti meghallgatásokon fejtették ki terveiket, elképzeléseiket.

Veterán baloldali politikus

Guterres tekintélyes baloldali politikusként vonult be a portugál történelembe, s az ENSZ-ben is veterán politikusként tartják számon: 2005 és 2015 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetőjeként volt sikeres.

Guterres az egyik jelölti meghallgatásán kifejtette, hogy "hídépítő" szeretne lenni, olyan politikus, aki "megteremti a konszenzushoz szükséges körülményeket".

Szerint új "békediplomáciára" is szükség van, ami diszkrét diplomáciai kapcsolatokat és aprólékos egyeztetéseket igényel.

Ban Ki Mun: kitűnő választás

António Guterres volt portugál miniszterelnök "kitűnő választás" az ENSZ élére - mondta a világszervezet jelenlegi főtitkára, Ban Ki Mun. Guterres az ENSZ menekültügyi főbiztosaként "mélységes együttérzéséről tett tanúságot az otthonukat elhagyni kényszerült emberekkel" - mondta.

Bulgáriában politikai válságot okoz a helyzet

Eközben Bojko Boriszov bolgár kormányfőt kigúnyolta az ellenzék és a lemondását követelte az ENSZ főtitkári tisztségre javasolt bolgár jelöltek kudarca miatt. "A kommunizmus bukása óta ez a bolgár külpolitika legzajosabb kudarca" - jelentette ki Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter. Bojko Boriszov múlt héten jelentette be, hogy országa Krisztalina Georgievát, az Európai Bizottság jelenlegi költségvetésért és humánerőforrásokért felelős alelnökét jelöli az ENSZ-főtitkári tisztségre, miután korábbi jelöltje, Irina Bokova nem kapott kellő támogatottságot BT-ben tartott szavazásokon. Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója ennek ellemére továbbra is jelölt maradt.