Mégsem szigorítják a lengyel abortusztörvényt

Lengyelország, tüntetés, abortusz
Varsó, 2016. április 9. Résztvevők az új abortusztörvény tervezett javaslata elleni tiltakozáson Varsóban 2016. április 9-én. (MTI/EPA/Tomasz Gzell)
Vágólapra másolva!
A lengyel szejm túlnyomó többséggel elutasította csütörtökön a művi terhességmegszakítás szigorítására benyújtott civil törvényjavaslatot.
Vágólapra másolva!

A javaslat elvetését a 460 tagú alsóházban a jelen lévő képviselők közül 352-en támogatták, 58-an ellenezték, miközben 18-an tartózkodtak a szavazásnál.

Sorozatos tiltakozások voltak a javaslat ellen Forrás: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Az országszerte hatalmas vitát és tüntetéseket kiváltó javaslatot a Stop aborcji (Leállítani az abortuszt) nevű civil kezdeményezés keretében a lengyelországi magzatvédő szervezetek egy része dolgozta ki és nyújtotta be.

Eddig is szigorú volt

A jelenleg érvényben lévő úgynevezett magzatvédő törvényt, amely Európában a legszigorúbbak közé tartozik, 1993-ban fogadták el. Ennek értelmében a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A szigorítást célzó törvényjavaslat megszüntette volna ezt a három kivételt.

Lényegében teljesen betiltotta volna az abortuszt,

miközben a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családoknak nagyobb állami támogatást biztosított volna. Egyúttal javasolta a terhességmegszakításon áteső nők és a műtétet végző orvosok megbüntetését. Ez utóbbi kitételt az egyébként a szigorítást támogató katolikus püspöki kar is kifogásolta. A tervezetről nem volt egyetértés az egyes parlamenti tömörüléseken belül sem.

A tervezetet a szejm szeptember végén részletes vitára bocsátotta, miközben a jelenlegi abortusztörvény liberalizálására benyújtott párhuzamos civil törvényjavaslat vitára bocsátását elvetette.

Leszavazták

A szejm igazságügyi és emberi jogi bizottsága szerdán, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), illetve a fő ellenzéki párt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) képviselőinek javaslatára a törvénytervezet elutasítását javasolta. A szejm képviselőinek túlnyomó többsége ennek megfelelően csütörtökön leszavazta a javaslatot. A Stop aborcji bizottság még ezelőtt megpróbálta egy módosító javaslattal – mely törölte volna a tervezetből a büntetést – enyhíteni javaslatát, de ezt Marek Kuchcinski, a szejm elnöke arra hivatkozva utasította el, hogy a vitának ebben a szakaszában módosító javaslat benyújtására már nincs lehetőség.

Támogatási program indul

Beata Szydlo miniszterelnök a szavazást megelőzően elmondott beszédében bejelentette, hogy a kormány külön támogatási programot készít a fogyatékos gyermekeket nevelő családok számára. A kabinet szándékai szerint ezt 2017. január elsejével vezetnék be, és a jövő évi költségvetésben elkülönítik az ehhez, illetve az élet védelmét célzó egyéb akciókhoz szükséges összegeket.

A lengyel kormány mindent megtesz az emberi élet védelmének érdekében

– hangsúlyozta a kormányfő.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS elnöke kijelentette, hogy pártja továbbra is az élet védelme mellett áll, és ennek érdekében fog akciókat kezdeményezni, de úgy vélte, hogy az (elbukott) törvényjavaslat a kívánttal éppen ellentétes hatást ért volna el.