Bűnvádi eljárás elé néz a katalán parlament elnöke

24th Meeting for Independence of Catalonia 2015 POLITICS Palau Sant Jordi 24A David Fernandez Carme Forcadell barcelona ANC Assemblea Espanya OMINUM CULTURAL catalonia catalunya catalunya independent cataluńa espańa INDEPENDENCE spain Muriel Casals SQUARE
Carme Forcadell, ANC President gives a speech during the event 24A at the Palau Sant Jordi in Barcelona on April 24, 2015 (Photo by Joan Valls/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Büntetőeljárás megindítását kérte a spanyol alkotmánybíróság a katalán parlament elnöke ellen, mert Carme Forcadell lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás elfogadja a Spanyolországtól való elszakadásról szóló előterjesztést.
Vágólapra másolva!

A katalán parlament elnöke ellen büntetőeljárás megindítását kérte a spanyol alkotmánybíróság az ügyészségtől, mivel Carme Forcadell lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás elfogadja a Spanyolországtól való elszakadásról szóló előterjesztést júliusban.

Carme Forcadell Forrás: NurPhoto/Joan Valls

Az alkotmánybíróság határozatának indoklása szerint a katalán házelnök engedetlenséget tanúsított a bírói testület korábbi döntésével szemben, amelyben alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta az függetlenségi kezdeményezéseket.

Az elszakadási menetrendet csak két függetlenségi párt szavazta meg, de 72 támogató voksuk elég volt a 135 fős katalán parlamentben.

A spanyol sajtó már akkor úgy kommentálta a történteket, hogy a katalán parlament ezzel nyíltan szembeszállt a spanyol alkotmánybírósággal, és a szavazással átlépett egy törvényességi határt.

Az alkotmánybíróság augusztusban felfüggesztette a katalán parlament döntését

és 20 napot adott Carme Forcadellnek, hogy magyarázatot adjon magatartására.

A katalán parlament elnökének felelősségre vonását egy tavalyi törvénymódosítás teszi lehetővé, amely szerint 3 ezertől 30 ezer euróig terjedő pénzbírság, tisztségükből való felfüggesztés és büntetőjogi eljárás várhat azokra, akik nem tartják be az alkotmánybíróság rendelkezéseit.