Megkezdi működését a közös uniós határ- és parti őrség

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megkezdi működését a közös európai uniós határ- és parti őrség, egységeit elsőként a Bulgária és Törökország közötti határon vetik be.
Vágólapra másolva!

Az új ügynökség felállításáról "rekordidő alatt" sikerült megállapodnia az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek, mindössze kilenc hónap telt el az erről szóló javaslat előterjesztése óta - írták az Európai Bizottság közleményében.

A schengeni rendszer védelmét és megerősítését célzó határőrizeti szerv feladatai közé tartozik a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy

fellépjen azokban az esetekben, amikor az Európai Unió valamely külső határát veszély fenyegeti.

A tagállamok továbbra is megtartják határaik védelmének hatáskörét, de szükség és kérés esetén a határ- és parti őrség meghatározza a megfelelő létszámú stábot, és technikai felszerelést és támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén időben be tud avatkozni.

A szervezet az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a tagországok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül.