Hazavitetik az amputált végtagokat a betegekkel

Horizontal A pro-Russian fighter (L) guards an injured Ukranian soldier held prisonner at the hospital in the eastern Ukrainian city of Donetsk on Febuary 2, 2015. Russian conscripts are coming under growing pressure to sign up as professional soldiers an
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyes orosz kórházakban arra kötelezik a betegeket, hogy vigyék haza és temessék el maguk az amputált végtagjaikat.
Vágólapra másolva!

Az orosz egészségügyi hatóságok vizsgálatot rendeltek el arra a hírre, hogy némely kórházak kiadják a távozó pácienseiknek a levágott testrészeiket vagy eltávolított szerveiket azzal, hogy

ők nem tudnak mit kezdeni a veszélyesnek minősülő biohulladékkal.

A jelenség akkor került napvilágra, amikor az egyik Vlagyimir megyei község elöljárója panaszt tett az ügyben a helyi egészségügyi hivatalnál.

Maga kérte

Andrej Trohin, a hivatal szóvivője azt mondta, hogy eddig egyetlen esetet tártak fel. A gorohovecki kórház tájékoztatása szerint valóban kiadták az egyik betegnek az amputált lábát, de azt ő maga kérte. A szóvivő úgy tudja, hogy a körház rendelkezik az eltávolított végtagok és szervek tárolására alkalmas hűtőkamrával, és a megsemmisítésükre alkalmas égetővel.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Dominique Faget

Mégsem csak egy eset?

A helyi lakosok azonban azt állítják, hogy nem ez az első eset, és a levágott testrészek kiadására vonatkozó „önkéntes” kérelmek megírására a kórházak személyzete kötelezi a pácienseket, illetve hozzátartozóikat. Így aztán a betegek saját maguk kénytelenek valamiképpen megszabadulni a csomagként kapott karjuktól vagy lábuktól.

Átfogó vizsgálat indult

A szóbeszédről, hogy a jelenség rendszeressé vált a körzetünkben, mi is hallottunk – mondta a szóvivő. Ezért jelenleg átfogó ellenőrzés zajlik az érintett kórházakban a hűtőkamrák és a kórházi veszélyes hulladékok megsemmisítésére szolgáló berendezések működését és használatát illetően – írja a TASZSZ-ra hivatkozva az orosz NSZN hírügynökség.