Évtizedek óta nem látott hurrikán közeledik Florida felé

Léogane, 2016. október 6. Helyiek gázolnak a vízben a Matthew névre keresztelt trópusi vihar miatt elöntött utcák egyikén a Haiti délnyugati részén fekvő Léoganéban 2016. október 5-én. Eddig legkevesebb 26 halálos áldozatot követelt és súlyos károkat okozott a Karib-tengeri térségben a hurrikán, amely helyi idő szerint október 6-án este éri el Florida keleti partjait. (MTI/EPA/Orlando Barria)
Vágólapra másolva!
Már legalább 26 halálos áldozatot követelt és súlyos károkat okozott a karib-tengeri térségben a Matthew hurrikán, amely helyi idő szerint csütörtök este éri el Florida keleti partjait. A meteorológusok és a floridai kormányzó is azt valószínűsíti, hogy a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt, amely 65 ember életét követelte, és 26 milliárd dolláros, mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos kárt okozott.
Vágólapra másolva!

Az óránként 230 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért trópusi ciklon eddig Haitit, a Dominikai Köztársaságot és Kubát sújtotta. Elsősorban Haiti déli részén hagyott maga után nagy pusztítást, és ott a hurrikán miatt legalább 22-en vesztették életüket. Segélyszervezetek adatai szerint a forgószél több ezer házat rombolt le.

Helyiek gázolnak a vízben a Matthew névre keresztelt trópusi vihar miatt elöntött utcák egyikén a Haiti délnyugati részén fekvő Léoganéban, október 5-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Orlando Barria

A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Közben az Egyesült Államokban

1,5 millió embert szólítottak fel a délkeleti partvidéki területek elhagyására

a közeledő, jelenleg még a Bahamákon tomboló forgószél miatt. Rick Scott floridai kormányzó szükségállapotot rendelt el szerdán az állam egész területére.

Az American Airlines légitársaság törölte összes olyan járatát, amely Florida déli repülőtereiről – Miamiból és Fort Lauderdale-ből – indult volna. A meteorológusok és a floridai kormányzó is azt valószínűsíti, hogy a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt, amely 65 ember életét követelte és 26 milliárd dolláros (mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos) kárt okozott.