Azonosították az eltűnt maláj utasszállító újabb roncsdarabját

Vágólapra másolva!
A két és fél éve eltűnt malajziai utasszállító repülőgéphez tartozott az a roncsdarab, amelyet az idén márciusban találtak Mauritiuson – erősítette meg pénteken a Liov Tiong Laj malajziai közlekedési miniszter. 
Vágólapra másolva!

A miniszter tájékoztatása szerint az ausztrál repülésbiztonsági hivatal vizsgálatai megerősítették ezt a feltételezést. Így már

három roncsdarabról erősítették meg, hogy az eltűnt utasszállítóhoz tartozott.

A szárnydarabra egy házaspár talált rá március végén a Mauritiushoz tartozó Rodriguez-szigeten tengerparti séta közben, de csak most sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a roncs az eltűnt gépé.

A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el, röviddel a felszállás után, és a feltételezések szerint

az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

Az ügyet vizsgáló szakemberek eddig csak a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni Réunion szigetén előkerült, illetve a tanzániai Pemba szigetén talált roncsdarabról erősítették meg, hogy az eltűnt gép részei. Találtak még Mozambik, a Dél-afrikai Köztársaság és Madagaszkár partjainál olyan roncsdarabokat, amelyekről egyelőre csak valószínűsítik, hogy a maláj gép maradványai.

A Boeing 777-es típusú gép roncsai utáni kutatás két és fél éve folyik az Indiai-óceán térségében, de egyelőre kevés eredménnyel. Eddig csaknem százezer négyzetméteres területet kutatták át. Malajzia, Kína és Ausztrália hatóságai nemrégiben bejelentették, hogy a keresést felfüggesztik, ha nem találják meg a gépet a még átfésülésre váró 10 ezer négyzetkilométeres övezetben.