Sokat vesztett erejéből a Matthew hurrikán

A Matthew hurrikán az Egyesült Államok felé tart
Vizet és tartós élelmiszereket vásárló emberek egy bevásárlóközpontban Miamiban
Vágólapra másolva!
A Florida keleti partjai felé tartva veszített pénteken erejéből a Karibi-térségben több mint 300 halálos áldozatot követelő Matthew hurrikán.
Vágólapra másolva!

A miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont tájékoztatása szerint a forgószél az erőssége alapján jelenleg a 3-as kategóriába sorolható a korábbi négyes után, de még így is "rendkívül veszélyes". A hurrikánt kísérő szelek maximális óránkénti sebessége jelenleg 195 kilométer.

Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentésében azonban "életveszélyes" körülményekre figyelmeztetett a Matthew közeledtével. Az Egyesült Államok délkeleti partvidékéről emberek millióit evakuálták, miután Florida, Georgia és Dél-Karolina kormányzói otthonuk elhagyására szólították fel a part közelében élőket.

Vizet és tartós élelmiszereket vásárló emberek egy bevásárlóközpontban Miamiban Forrás: AFP/Mic Smith Photography LLC/Cristobal Herrera

"Ez egy gyilkos vihar" - mondta egy sajtótájékoztatón Rick Scott floridai kormányzó. "Azonnal menni kell" - szólított fel később a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Peter Cook, a Pentagon szóvivője az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy a nemzeti gárda nagyjából 4500 tagját mozgósították az evakuálási műveletek támogatására. Josh Earnest fehér házi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a Matthew valószínűleg az utóbbi évtized legnagyobb és legerősebb hurrikánja. A forgószél miatt pénteken zárva tart a floridai Orlandóban található Disney World. Ez a negyedik alkalom a vidámpark történetében, hogy bezárja kapuit.

A hurrikán a hét első felében még a 4-es kategóriába sorolva a karibi térségben, mindenekelőtt Haitin okozott óriási pusztítást és 340 halottat követelt. A helyzetet "katasztrofálisnak" nevezte Jocelerme Privert ügyvivő haiti elnök.