Német repülőtéren akart robbantani egy szír migráns

crime Horizontal panoramic
A policeman in protective clothing approaches a remote controlled robot for bomb disposal at the train station in Chemnitz, eastern Germany, on October 8, 2016. Two persons were arrested at the train station in connection with the case of a Syrian suspected of planning a bomb attack. German police found "highly explosive" materials in the apartment of the wanted man who still is the target of a manhunt. / AFP PHOTO / dpa / Arno Burgi / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció zajlott szombaton a szászországi Chemnitz városában. Biztonsági források szerint a történteknek iszlamista háttere van.  A gyanú szerint egy szír férfi merényletre készült egy német repülőtér ellen. Lakásában nagy hatóerejű robbanószert találtak. A férfit még keresik, de három másik embert őrizetbe vettek. 
Vágólapra másolva!

"Fennáll a gyanú, hogy ismeretlen személyek bombatámadást készítettek elő" - idézték a hírügynökségek a drezdai rendőrség szóvivőjét.

A város egyik lakónegyedébe rendőri egységeket vezényeltek ki, egy házat evakuáltak, és egy lakást megrohamoztak.

A Focus Online arról ír, hogy a rendőrök egy szír férfit kerestek, akit Jabi Albakrként ismernek, és aki tavaly érkezett menekültként Németországba. A német alkotmányvédelmi hivatal már egy ideje megfigyelte. Állítólag egy német repülőtér ellen készült merényletre.

A rendőrök egy tömbházat rohantak le. A környéket lezárták, a lakóknak azt mondták, hogy maradjanak a lakásokban.

A szír férfit nem találták a lakásban, ezért a rendőrség körözi.

Ugyanakkor három másik embert őrizetbe vettek, mert kapcsolatban álltak a gyanúsítottal - írja a Spiegel.

A lakásban több száz gramm,

nagy hatóerejű robbanószert találtak

- közölte a német rendőrség.

A robbanószert tűzszerészek kontrollált körülmények közt, egy erre a célra kivájt gödörben megsemmisítették. Az erős lökéshullámot még távolról is érezni lehetett. "Nem voltak sérültek, sem károk" - mondta a szász rendőrség egyik szóvivője.

Chemnitzben rövid időre részben lezárták a helyi vasútállomást. A rendőrség különleges tűzszerészeti robotja megvizsgálta a gyanúsítottak egyik peronon hagyott csomagját.

Dolgozik a tűzszerész robot a chemnitzi vasútállomáson Forrás: AFP/Arno Burgi

Szigorú biztonsági intézkedések a repülőtereken, pályaudvarokon

Berlinben megerősítették a rendőri jelenlétet, különösen a főpályaudvar környéén. A német főváros Tegel és Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez vezetnek.

Németországban júliusban két olyan merénylet történt, amelynek elkövetését az IÁ vállalta. Egy szíriai férfi öngyilkos merényletet követett el Ansbachban húsz embert megsebesítve, míg Würzburg közelében egy vonaton egy afgán fiatal sebesített meg öt embert.