Oroszország megvétózta az ENSZ BT-ben a szíriai tűzszünetet

Free Syrian Army in front line syria Aleppo WAR nurphoto blast conflict Free Syrian Army BOMB CIVIL WAR SQUARE FORMAT
IDPS (internally Displaced persons) children in the rumble in Aleppo, Syria. (Photo by Eduardo Martins/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Oroszország megvétózta szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnal beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban.
Vágólapra másolva!

A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az előző négy alkalommal Peking is csatlakozott Moszkvához, ezúttal azonban nem.

A 15 tagú BT-ben 11 tag a javaslat mellett, ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Oroszország mellett Venezuela utasította el a francia kezdeményezést.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a szavazás előtti napon hangoztatta: a szombat "az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e, vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre" - fogalmazott. Hozzátette, hogy Aleppó folyamatos bombázása civileket öl meg, kórházakat és iskolákat rombol le, nincs köze a terrorizmus elleni harchoz.

Aleppo Forrás: NurPhoto/Eduardo Martins/NurPhoto/Eduardo Martins

A testület a francia javaslat mellett egy Moszkva által beterjesztett rivális határozattervezetről is szavazott, amit a testület ugyancsak elutasított.

Az oroszok is akarnának tűzszünetet, de másképp

Az orosz tervezet szintén azonnali tűzszünetre szólította volna fel a konfliktusban érintett feleket, annyiban azonban más volt, hogy nem tartalmazta a légicsapások és katonai repülések beszüntetését Aleppó felett.

Az orosz kezdeményezést támogatta Kína, Egyiptom és Venezuela. Angola és Uruguay tartózkodott. Ellenezte a BT kilenc tagja, többek között Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország.

Különös színjáték

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete, aki még a szombati szavazást megelőzően bejelentette, hogy elutasítja a francia javaslatot és oroszellenességet vetett kollégái szemére. "Ez az egyik legfurcsább színjáték az ENSZ BT történetében. Két határozatról is szavazunk, és tudjuk, hogy egyiket sem fogadják el" - jelentette ki Csurkin.

Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét légicsapásokkal támogatja. Aleppó keleti, lázadók által tartott negyedeit a kormánycsapatok ostromgyűrűbe fogták és hetek óta intenzíven támadják.